Νέα

Ανακαλύφθηκε βιοδείκτης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Circular Quay, Sydney, Australia

Μια σημαντική μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Εγκεφάλου και Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ και το Νοσοκομείο Βασιλικού Πρίγκηπα Αλφρέντ αποκάλυψε μοναδικά μόρια στο αίμα ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση που θα μπορούσαν να γίνουν οριστικοί διαγνωστικοί βιοδείκτες της πιο συνηθισμένης νευρολογικής αναπηρίας στον κόσμο σε νέους ενήλικες.

Η ανακάλυψη (η οποία δημοσιεύθηκε μόλις προχθές) εντοπίζει μικροσκοπικά "μη ρυθμισμένα" μόρια μικρο-RNA που διαγιγνώσκουν σωστά την Π.Σ. και διακρίνουν μεταξύ των ασθενών σε διαφορετικά στάδια της πάθησης - όλα αυτά σε μια απλή εξέταση αίματος.

Εκτός από τον εντοπισμό βιολογικών δεικτών που διακρίνουν τους υγιείς ανθρώπους από εκείνους με σκλήρυνση, οι ερευνητές εντόπισαν εννέα μοναδικά μόρια μικρο-RNA που διαφοροποιούν δυο υποτύπους MS:υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα Π.Σ. (RRMS) και προοδευτική Π.Σ..

Η υποτροπιάζουσα - διαλείπουσα Π.Σ. (RRMS) επηρεάζει το 70% των ανθρώπων και συχνά εξελίσσεται σε προοδευτική Π.Σ.  Το 10-15% των ατόμων με σκλήρυνση διαγιγνώσκεται με προοδευτική μορφή της πάθησης από την αρχή, γνωστή ως πρωτογενής προοδευτική Π.Σ.. Η ομάδα επίσης επικύρωσε οκτώ από τα εννέα μόρια μικρο-RNA σε μια ανεξάρτητη ομάδα προοδευτικών περιπτώσεων Π.Σ., επιβεβαιώνοντας την αναπαραγωγικότητα των ευρημάτων.

"Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι τα μικρο-RNAs που σχετίζονται με κυκλοφορούντα εξωσώματα στο αίμα είναι πληροφοριακοί βιοδείκτες, όχι μόνο για την διάγνωση της MS, αλλά και για την πρόβλεψη υποτύπων ασθενειών με υψηλό βαθμό ακριβείας", δήλωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Michael Buckland της Νευροπαθολογίας στο Νοσοκομείο RPA και στο Κέντρο Εγκεφάλου και Νου, Πανεπιστήμιο Σίδνεϋ.

"Αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να επιτρέψει σε άτομα με Π.Σ. να αρχίσουν την θεραπεία νωρίτερα και να προσδιορίσουν την καταλληλότερη αγωγή για την πάθησή τους", δήλωσε ο Dr. Matthew Miles, Διευθύνων Σύμβουλος MS Research, Australia.

"Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες υποτροπές και πιο αργή απώλεια του όγκου του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση ή την πιθανή ανάσχεση της εξέλιξης της πάθησης για το άτομο που ζει με Πολλαπλή Σκλήρυνση".
Liam Pozz
Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης