Νέα

Μέσα στους άντρες κρύβεται το μυστικό που θα βοηθήσει τις γυναίκες με την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Μέσα στους άντρες κρύβεται το μυστικό που θα βοηθήσει τις γυναίκες με την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Ένα μόριο που ενεργοποιείται από την αρσενική ορμόνη, τεστοστερόνη, προστατεύει τα αρσενικά ποντίκια από την ανάπτυξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη περιέχεται στην αναφορά των ερευνητών του Northwestern Medicine, και ίσως βοηθήσει στο να βρεθεί εξήγηση στο γεγονός ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άντρες. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη στοχευμένων φαρμάκων που θα προστατεύουν τις γυναίκες ενάντια στην πάθηση.

Γνωρίζουμε ότι η πάθηση εμφανίζεται 3 με 4 φορές πιο συχνά στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες. Επίσης το φύλο καθορίζει και την ηλικία στην οποία θα εμφανιστεί και ποια θα είναι η πορεία της.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι αυτές οι διαφορές σχετίζονταν στα πολύ υψηλότερο επίπεδα τεστοστερόνης στους άντρες, αλλά δεν γνώριζαν ποιος είναι ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την δημιουργία αυτών των διαφορών.

Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση της Melissa Brown, καθηγήτρια μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Northwestern University’s Feinberg School of Medicine, χρησιμοποίησε ποντίκια, μοντέλα Π.Σ., για να διερευνήσουν ζήτημα.

Ανακάλυψαν ότι, στα αρσενικά ποντίκια, η τεστοστερόνη προέτρεπε κύτταρα του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται μαστοκύτταρα, και παράγουν το μόριο σηματοδότησης interleukin-33 ή IL-33. Το μόριο προήγαγε μία αλληλουχία κυτταρικών σημάτων που εμποδίζουν την ενεργοποίηση των ανοσοποιητικών κυττάρων Th17 που δημιουργούν φλεγμονή. Τα Th17 παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστροφή του προστατευτικού καλύμματος της μυελίνης των νευρικών κυττάρων.

Για να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για την νευροπροστατευτική δράση των IL-33, παρεμπόδισαν την δραστηριότητα αυτών των μορίων στα αρσενικά ποντίκια. Γεγονός που οδήγησε στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της Π.Σ..

Έπειτα η ομάδα έκανε ελέγχους για να εξετάσει εάν το συγκεκριμένο μόριο μπορεί να προστατέψει τις γυναίκες. Όταν το χορήγησαν σε θηλυκά ποντίκια που βρίσκονταν σε αρχικά στάδια της Π.Σ., τα συμπτώματα τους μειώθηκαν αισθητά.

Έδειξαν επίσης ότι το IL-33 ανέστρεψε τα συμπτώματα των θηλυκών ποντικιών με Πολλαπλή Σκλήρυνση σε πλήρη ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε η Brown δελτίο τύπου, τα επίπεδα τεστοστερόνης στις ενήλικες γυναίκες είναι 7-8 φορές πιο χαμηλά απ’ ότι στους άντρες, και πιθανολογούν πως αυτά τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά για να ενεργοποιήσουν αυτή την προστατευτική λειτουργία. Αλλά κατάφεραν να δείξουν ότι με την χρήση του IL-33 μπορούν να την ενεργοποιήσουν. Η ίδια ελπίζει ότι αυτή η ανακάλυψη θα οδηγήσει σε μία ολοκαίνουριου τύπου αγωγή για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η ομάδα κατέληξε ότι η αγωγή με IL-33 μπορεί δυνητικά να αποτρέψει την πρόοδο της πάθησης, εμποδίζοντας τις επιβλαβείς φλεγμονές, καθώς προωθεί την νευρική και μυελινική αποκατάσταση στην Π.Σ. Και σε άλλες παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, με τίτλο “Male-specific IL-33 expression regulates sex-dimorphic EAE susceptibility,” .

Imani Clovis

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης: