Νέα

Οι εγκεφαλικές βλάβες που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζουν την ικανότητα ερμηνείας των συναισθημάτων των άλλων

fence

Το πως επηρεάζει η Πολλαπλή Σκλήρυνση τον “κοινωνικό εγκέφαλο”, ο οποίος καθορίζει την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και να καταλαβαίνουμε το πώς σκέφτονται και αισθάνονται οι γύρω μας, συνδέεται με συγκεκριμένους τύπους εγκεφαλικής βλάβης που προκαλούνται από την Πολλαπλή Σκλήρυνση: και οι εστίες και οι μικροσκοπικές αλλαγές που γίνονται στην λευκή ουσία του εγκέφαλου. Αυτά αναφέρονται σε έρευνα του University of Coimbra στην Πορτογαλία, η οποία είναι η μεγαλύτερη απεικονιστική μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Neurology.

Στην μελέτη με τίτλο “Disconnection as a mechanism for social cognition impairment in multiple sclerosis,” εντοπίσθηκαν εκείνες οι περιοχές που επηρεάζονται από την πάθηση, που ερευνητές πιστεύουν ότι είναι το “κοινωνικό δίκτυο” του εγκεφάλου. Σαν επόμενο βήμα, οι ερευνητές ανέφεραν ότι χρειάζεται να κατανοήσουν περισσότερο αυτές τις περιοχές και τους τρόπους ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων της κοινωνικής νοημοσύνης του ασθενή.

Η επικεφαλής συγγραφέας Sonia Batista δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι δεν έχει μελετηθεί αρκετά το πώς επηρεάζει η Πολλαπλή Σκλήρυνση τον “κοινωνικό εγκέφαλο”. Η ικανότητα ερμηνείας των συναισθημάτων και των προθέσεων, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των ανθρώπων να διατηρήσουν την δουλειά τους και τις σχέσεις τους με την οικογένεια τους και τους φίλους τους. Αυτές οι δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές για τους ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση, αφού το να έχει κανείς καλή στήριξη είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για να έχει κάποιος μια καλή ποιότητα ζωής.

Η ομάδα δημιούργησε δύο ομάδες, 60 ατόμων η καθεμία, η μία από ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση και η άλλη από υγιείς ανθρώπους. Οι ομάδες αποτελούνται από άτομα ίδιας ηλικίας, φύλου και επιπέδου εκπαίδευσης. Στην μια ομάδα, οι ασθενείς νοσούν κατά μέσο όρο 11 χρόνια. Οι πλειονότητα (50 ασθενείς) πάσχουν από υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα Π.Σ., ενώ οι υπόλοιποι από δευτεροπαθή προϊούσα Π.Σ..

Η κοινωνική νοημοσύνη μετριέται συνήθως από δύο εξετάσεις, επονομαζόμενες ως “θεωρία του νου” (theory of mind). Στο ένα, ζητείται από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν την ψυχολογική κατάσταση κάποιου, κοιτάζοντας φωτογραφίες των ματιών του. Σε αυτή την διαδικασία έχουν 4 επιλογές, όπως “αγχωμένος” ή “αμήχανος”, στην διάθεση τους από τις οποίες θα διαλέξουν αυτή που περιγράφει καλύτερα κατά την γνώμη τους την ψυχολογική τους κατάσταση, που αντικατοπτρίζεται από τα μάτια τους.

Στη δεύτερη εξέταση παρουσιάζονται βίντεο, με απουσία ήχου, με ανθρώπους να αλληλεπιδρούν. Οι συμμετέχοντες διαλέγουν μία από τις δύο λέξεις που περιγράφει καλύτερα την αλληλεπίδραση που παρατηρούν. Με αυτό τον τρόπο εξετάζεται η ικανότητα του να συμπεραίνουν τις προθέσεις, την διάθεση και τις πεποιθήσεις ενός άλλου ανθρώπου.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, και μαγνητικές τομογραφίες (MRI), που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση των εστιών της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, και μια πιο προηγμένη εξέταση που μπορεί να ανιχνεύσει μικροσκοπικές αλλαγές στην λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Η ομάδα με Π.Σ. πήρε χαμηλότερες βαθμολογίες και στις δύο εξετάσεις. Οι απαντήσεις τους ήταν κατά 59% σωστές στην πρώτη εξέταση, και 75% στην δεύτερη. Η δεύτερη ομάδα, κατάφερε 82% στο πρώτο και 88% στο δεύτερο. Ενδιαφέρον είναι ότι οι αδυναμίες στην αναγνώριση της συναισθηματικής κατάστασης των άλλων δεν συνδέθηκαν με την χρονική διάρκεια που βρίσκεται ο ασθενής στην πάθηση, την κατάθλιψη, τα επίπεδα κόπωσης ή την αναπηρία των ασθενών. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι το μέγεθος των εστιών που βρέθηκαν στις εγκεφαλικές εξετάσεις σχετίζεται με αυτές τις δυσκολίες.

Παρομοίως, μικροσκοπικές ανωμαλίες στην λευκή ουσία των ασθενών που ήταν εμφανή σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, φαίνονται να σχετίζονται με την κοινωνική νοημοσύνη. Αυτές οι περιοχές αποτελούν αυτό που η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι είναι το “κοινωνικό δίκτυο” του εγκεφάλου, και στην Π.Σ. φαίνεται να εξασθενεί.

Ανωμαλίες στην δομή της λευκής ουσίας (κυτταρικοί ιστοί που διασυνδέουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου) ήταν επίσης εμφανείς ακόμα και όταν αφαιρέθηκαν οι εικόνες των Τ1 και Τ2 εστιών από την ανάλυση. Αυτό οδήγησε δύο ερευνητές του University of Manchester, να συμπεράνουν ότι διάφοροι μηχανισμοί μπορεί να συμβάλουν στα προβλήματα με την κοινωνική νοημοσύνη.

Αυτό υποδηλώνει ότι τόσο η οξεία επίδραση των βλαβών όσο και η πιο λεπτή διάχυτη παθολογία σε όλους τους φαινομενικά φυσιολογικούς ιστούς του εγκεφάλου μπορεί να έχουν τουλάχιστον εν μέρει ανεξάρτητες επιπτώσεις στην κοινωνική νοημοσύνη. Τα ευρήματα συγκλίνουν με παλιότερες μελέτες που εισηγούνται την ύπαρξη ενός κοινωνικού δικτύου μέσα στον εγκέφαλο, το οποίο είναι ευάλωτο στην παθολογία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ακόμα και σε πρώιμα στάδια της πάθησης. Αυτά ανέφεραν σε συνοδευτικό άρθρο.

Ερευνητές και στην Πορτογαλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν ότι είναι απαραίτητο να γίνει περισσότερη μελέτη για να κατανοηθεί καλύτερα η κοινωνική νοημοσύνη και το πώς επηρεάζεται από την πάθηση, καθώς αυτό το κομμάτι της προσωπικότητας μόλις τώρα ξεκινά να τραβά την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα με την επικεφαλής, οι επόμενες μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν αν διαφορετικοί τύποι της Π.Σ. επηρεάζονται και διαφορετικά, και αν τα προβλήματα στην κοινωνική νοημοσύνη συνδέονται με άλλα προβλήματα, όπως οι δυσκολίες με την μνήμη και την κριτική σκέψη.

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης