Νέα

Πιλοτική μελέτη εξετάζει το αν μπορεί να βοηθήσει η Μεσογειακή δίαιτα

Μεσογειακή δίαιτα

Ερευνητές στη Νέα Υόρκη κάνουν μία πιλοτική μελέτη για την Μεσογειακή δίαιτα και αν μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με την πάθηση.

Η Dr. Ilana B. Katz Sand, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Icahn School of Medicine at Mount Sinai και αναπληρώτρια ιατρική διευθύντρια στο Corinne Goldsmith Dickinson Center for Multiple Sclerosis, ηγείται της έρευνας.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένοι τύποι εντερικών βακτηρίων συμβάλλουν στην επιδείνωση της Π.Σ..

Η Sand συμμετείχε σε μία από τις μελέτες που έδειξαν ότι οι άνθρωποι με Π.Σ. είχαν μεγαλύτερα επίπεδα εντερικών βακτηρίων που ενεργοποιούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις και χαμηλότερα επίπεδα των αντι - φλεγμονωδών βακτηρίων.

Η ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών ειδών των βακτηρίων στο έντερο επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του περιβάλλοντος ιστού. Μπορεί επίσης να παράγει μόρια που ταξιδεύουν σε πιο μακρινά σημεία του σώματος και συμμετέχουν σε συμβάντα που δεν έχουν σχέση με τις λειτουργίες του εντέρου.

Όπως είναι κατανοητό, η δίαιτα μπορεί να αλλάξει τις συγκεντρώσεις των βακτηρίων του εντέρου.

Αρκετοί άνθρωποι με Π.Σ. προσπαθούν να βελτιώσουν την διατροφή τους και να την κάνουν πιο υγιεινή. Ως γνωστόν, μία κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας, την υγεία της κύστης και του εντέρου, και μπορεί πιθανότατα να οδηγήσει το ανοσοποιητικό σύστημα σε λιγότερες ή περισσότερες φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Διάφοροι διατροφολόγοι προτείνουν διάφορες δίαιτες ως καλύτερες για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Ο σχεδιασμός δοκιμών για να εξεταστούν τις διάφορες δίαιτες είναι μία μεγάλη πρόκληση. Μόλις τον τελευταίο καιρό κάποιοι ερευνητές ξεκίνησαν να μελετούν με πιο ενδελεχή τρόπο το πως οι αλλαγές στην δίαιτα μπορεί να ωφελήσουν τους ανθρώπους με Π.Σ..

Η ομάδα της Sand προσπαθεί να κατανοήσει τον ρόλο που κατέχουν η δίαιτα και τα εντερικά βακτήρια στην φλεγμονώδη αντίδραση και στον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων στις αυτοάνοσες παθήσεις.

Η πιλοτική μελέτη τους (NCT02986893) εξετάζει αν η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με Π.Σ.. Το National Multiple Sclerosis Society χρηματοδοτεί την συγκεκριμένη έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Στην μελέτη συμμετέχουν 36 άνθρωποι με Π.Σ., όπου σε 18 από αυτούς, που επιλέχθηκαν τυχαία, δόθηκε για να ακολουθήσουν την Μεσογειακή δίαιτα για 6 μήνες, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να ακολουθούν την συνηθισμένη δίαιτα τους.

Για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την αυστηρή δίαιτα τους, που μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο, η Sand έκανε συναντήσεις με την ομάδα κάθε μήνα. Συζητούσαν τις επιλογές των ασθενών σε σχέση με τις συνταγές που θα διαλέξουν, και για διάφορες άλλες συμβουλές - προτάσεις. Εκτός αυτών, οι συμμετέχοντες μιλούν για την εμπειρία τους με την διαδικασία και την δίαιτα τους. Εκτός της μηνιαίας συνάντησης οι δύο πλευρές μένουν σε επαφή μέσω email.

Η ομάδα ελέγχου, που τα άτομα αυτά δεν έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες, παρακολουθούν περιστασιακά σεμινάρια με θεματολογία την ευεξία για τους ανθρώπους που έχουν Π.Σ.. Στο τέλος της πιλοτικής μελέτης, αν θελήσουν να ακολουθήσουν την συγκεκριμένη δίαιτα, η διατροφολόγος θα είναι έτοιμη να τους βοηθήσει και να τους δώσει συμβουλές.

Η δίαιτα αναμένεται να αλλάξει τις βιολογικές παραμέτρους των ανθρώπων, όπως τα επίπεδα τω λιπιδίων και των καροτενοειδών στο αίμα, και του άλατος των ούρων. Οι ερευνητές μετρούν τις τιμές αυτών των δεικτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά την διάρκεια της μελέτης.

Για να εκτιμήσουν την επίδραση της δίαιτας στην συνολική κατάσταση της υγείας, οι ερευνητές παρακολουθούν τις αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος, την αρτηριακή πίεση, και τα επίπεδα της χοληστερόλης και της γλυκόζης.

Για να μπορέσουν να απαντήσουν στο αν η δίαιτα βελτιώνει την ευεξία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με Π.Σ., χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια και νευροψυχολογικές εξετάσεις για να εκτιμήσουν την ευεξία, την κόπωση, την κατάθλιψη και τις νοητικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές αναλύουν επίσης τους πληθυσμούς των βακτηρίων σε δείγματα κοπράνων και κάνουν ανοσολογικές εξετάσεις στα αιματολογικά δείγματα. Αυτά μπορούν να τους βοηθήσουν να μάθουν περισσότερα για τους μηχανισμούς που σχετίζονται με τις επιδράσεις των διαιτητικών συνηθειών.

Στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας είναι να αυξήσουν το αριθμό των συμμετεχόντων, και ευελπιστούν ότι στο μακρινό μέλλον θα μπορέσουν να προσφέρουν στους ανθρώπους με Π.Σ. Κάποια αγωγή σχετική με τα βακτήρια του εντέρου.

Maarten van den Heuvel

Πηγή
multiplesclerosisnewstoday.com - Pilot Study Is Testing Whether Mediterranean Diet Can Help MS Patients

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης: