Νέα

Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού που προστατεύουν από την Πολλαπλή Σκλήρυνση και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις

A woman smoking.

Το κάπνισμα μπορεί να εξοντώσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που κυρίως προστατεύουν τους ανθρώπους από την Πολλαπλή Σκλήρυνση και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, λένε ερευνητές του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Μια ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε νέους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων παθήσεων.

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα είναι επιζήμιο για την υγεία γενικότερα, και μπορεί να προκαλέσει πολλές ασθένειες. Οι τελευταίες έρευνες ρίχνουν φως στο πως το κάπνισμα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αυτοανοσία, όπως και σε άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος και οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες. Αυτά ανέφερε ο John Wherry (journal’s deputy editor) σε ένα δελτίο τύπου.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των πληθυσμών ανοσοκυττάρων σε 16 υγιείς, μη καπνιστές ανθρώπους και τα σύγκριναν με αυτά 16 καπνιστών. Βρήκαν ότι οι καπνιστές είχαν υψηλότερες μετρήσεις στα κοκκιοκύτταρα, τα μονοκύτταρα και τα λεμφοκύτταρα. Όμως κανένα από αυτά τα υποσύνολα των ανοσοκυττάρων δεν έχει συσχετιστεί με αύξηση της φλεγμονώδους ή της αυτοάνοσης απόκρισης.

Για να αξιολογήσουν το αν η έκθεση στον καπνό επηρεάζει τα ανοσοκύτταρα σε αυτούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, όπως έγινε στους υγιείς, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 76 ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (20 με υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα, 28 με δευτεροπαθή προϊούσα, και 28 με πρωτοπαθής προϊούσα). Και παρατηρήθηκε η ίδια συμπεριφορά του ανοσοποιητικού των καπνιστών και μη, όπως και στην προηγούμενη ομάδα.
Όμως δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιο στοιχείο που να συνδέει τα παραπάνω ευρήματα με παράγοντες επικινδυνότητας της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, όπως οι γονιδιακές μεταλλάξεις HLA-DRB1, HLA-A2 και NAT1.

Η έρευνα τους, “Smoking reduces circulating CD26hiCD161hi MAIT cells in healthy individuals and patients with multiple sclerosis,” βρίσκεται στο Journal of Leukocyte Biology.

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης