Αγωγές

Όταν αντιμετωπίζουμε μια ίωση, ένα κρυολόγημα ή ένα τραυματισμό (π.χ. ένα σπασμένο χέρι), η συνήθης τακτική είναι να πάμε στο γιατρό για να μας δώσει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή θα μας προτείνει κάποια άλλη μέθοδο για να θεραπευτούμε και να επανέλθουμε σε φυσιολογική κατάσταση. Όταν όμως ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πάθηση όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση, πρέπει να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά όταν μιλάμε για μία αγωγή ή μία θεραπεία.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια θεραπεία ή κάποιος εύκολος τρόπος για να κάνουμε την Π.Σ. να εξαφανιστεί, οπότε ο στόχος μιας αγωγής είναι να διαχειριστεί την πάθηση και τα συμπτώματα της. Για να το κάνουμε αυτό, υπάρχουν διάφορες αγωγές και τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων και των υποτροπών, για να αλλάξουν την πορεία της πάθησης.

Διαχείριση των υποτροπών

Πολλοί άνθρωποι με Π.Σ παίρνουν κάποια αγωγή, που μειώνει την συχνότητα και την ένταση των υποτροπών, αλλά και πάλι εμφανίζουν κάποιες υποτροπές. Συνήθως οι υποτροπές επιλύονται χωρίς κάποια ιδιαίτερη θεραπεία. Όμως αν είναι αρκετά έντονη, είναι καλό να πάρουν κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα βοηθήσει στην γρήγορη αποκατάσταση.
Επειδή στις υποτροπές δημιουργείται μια φλεγμονή στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα που προκαλεί βλάβη σε αυτό, ο στόχος είναι να φέρουμε σε ελεγχόμενη κατάσταση αυτή την φλεγμονή, ώστε ο ίδιος ο οργανισμός να αρχίσει να επουλώνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγούνται κορτικοστεροειδή (ή στεροειδή ή απλά κορτιζόνη) που μπορούν να ρυθμίσουν την πορεία μιας φλεγμονής. Οι γιατροί συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο ένα σχήμα υψηλής δόσης κορτικοστεροειδών καθότι είναι η καλύτερη αγωγή για μια υποτροπή της Π.Σ..

A half-full glass of water and a few pills next to it.
A wheelchair.

Αλλάζοντας την πορεία της πάθησης

Υπάρχουν αρκετές ανοσοτροποποιητικές αγωγές (disease-modifying treatments - DMT) διαθέσιμες, και με διάφορους τρόπους χορήγησης, είτε από το στόμα, είτε σε μορφή ενέσιμου, υποδόρια και ενδοφλέβια. Έχει αποδειχθεί ότι οι ανοσοτροποποιητικές αγωγές είναι αποτελεσματικές κατά της Π.Σ., καθώς μειώνουν την συχνότητα εμφάνισης υποτροπών και μειώνουν την ανάπτυξη εστιών στο Κ.Ν.Σ.. Για κάποιες από αυτές τις αγωγές έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν ακόμα και τον ρυθμό που ένας άνθρωπος εμφανίζει μια αναπηρία.
Αν και οι ανοσοτροποποιητικές αγωγές είναι αποτελεσματικές για την πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν έχουν δείξει να έχουν ίδια αποτελεσματικότητα στις προϊούσες μορφές της πάθησης.
Για να δείτε την λίστα των διαθέσιμων αγωγών πατήστε εδώ.

Αποκατάσταση

Το πλάνο για την αποκατάσταση ενός ανθρώπου με Π.Σ. εξαρτάται από την φύση της αναπηρίας/ών που έχει και μπορεί να χρειαστεί ένα μεγάλο εύρος ειδικών για τον σχεδιασμό του. Ειδικοί όπως, ο φυσίατρος, ο φυσιοθεραπευτής, ο εργοθεραπευτής ή ειδικοί για την ομιλία και άλλες λειτουργίες που μπορεί να επηρεαστούν από την Π.Σ..