Στατιστικά Στοιχεία

Η επιδημιολογία, ο κλάδος της ιατρικής που μελετά ποια είναι τα μοτίβα με τα οποία διάφορες ασθένειες επηρεάζουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, συνεχίζει να ανακαλύπτει στοιχεία για την Π.Σ., που ίσως αποκαλύψουν το πως λειτουργεί και τι την προκαλεί.

Γνωρίζουμε ότι η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά σε ανθρώπους που βρίσκονται στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Νέα Ζηλανδία και σε περιοχές της Αυστραλίας, αλλά απαντάται πιο σπάνια σε ανθρώπους στην Ασία και κοντά στις τροπικές περιοχές (στον ισημερινό). Όμως στα εύκρατα κλίματα, παρουσιάζεται μία αύξηση των περιστατικών. Παρατηρείται ότι όσο απομακρύνεται κανείς από τον ισημερινό, απαντώνται πολλές περισσότερες περιπτώσεις εμφάνισης της Π.Σ..

A notebook and a pen on a desk.

Η κατανομή της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στον κόσμο

Τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι στην Ευρώπη, και 400.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση. Και έχει παρατηρηθεί ότι στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης είναι πιο σύνηθες να εμφανιστεί η ασθένεια. (ο παρακάτω χάρτης είναι από το Multiple Sclerosis International Federation - Atlas of MS)

The Atlas of Multiple Sclerosis.

Είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση πιο συνηθισμένη στις γυναίκες;

Έχει παρατηρηθεί ότι είναι 2 με 3 φορές πιο πιθανό να εμφανίσει μια γυναίκα υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα Π.Σ. απ' ό,τι ένας άνδρας. Βέβαια αυτό ισχύει για όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Σε ποιες ηλικίες είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί η Πολλαπλή Σκλήρυνση;

Η Π.Σ. μπορεί να εμφανιστεί σε ανθρώπους οποιαδήποτε ηλικίας. Όμως, διαγιγνώσκεται πιο συχνά σε ανθρώπους μεταξύ των 20 και 50 χρόνων. Η μέση ηλικία που εμφανίζονται για πρώτη φορά τα συμπτώματα της Π.Σ. είναι μεταξύ των 30 και 35 χρόνων. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι η πάθηση δρα διαφορετικά σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Για παράδειγμα, αν διαγνωστεί κάποιος που είναι 50 χρονών και άνω, τυπικά έχει μια προοδευτική μορφή της πάθησης.

Είναι η Πολλαπλή Σκλήρυνση πιο συνηθισμένη σε ανθρώπους με συγκεκριμένα εθνικά χαρακτηριστικά;

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση απαντάται πιο συχνά στη λευκή φυλή και σε ανθρώπους με καταγωγή από την βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Αντιθέτως, δεν είναι τόσο συνήθης στους Ασιάτες και στους ανθρώπους Αφρικανικής καταγωγής. Και είναι αρκετά σπάνια σε Αβορίγινες, Ίνουιτ, και Μαορί.

Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης;

Συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Οι επιστήμονες όμως δεν είναι σίγουροι για το αν αυτό σημαίνει ότι έχει όντως αυξηθεί η εμφάνιση της πάθησης. Στον αντίλογο, έχουμε πλέον καλύτερα διαγνωστικά εργαλεία, για παράδειγμα καλύτερους μαγνητικούς τομογράφους, υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για την πάθηση, και πληθώρα ερευνών στον τομέα, οπότε οι γιατροί μπορούν να κάνουν καλύτερη διάγνωση της πάθησης.

Βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα του να αυξάνονται τα περιστατικά Π.Σ. και να υπάρχει κάποια σύνδεση με την έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, βακτήρια ή τοξίνες, ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, ή με κάποιους άγνωστους ακόμα παράγοντες.