Μύθοι και παρανοήσεις

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι και αρκετές παρανοήσεις για την Πολλαπλή Σκλήρυνση που έχουν κρατήσει στην διάρκεια του χρόνου. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν κάποια υπερβολή και διογκώνουν τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κανείς με αυτή την πάθηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με την πάθηση, έχουν μια παραγωγική ζωή και μπορούν να πάρουν μέρος στις περισσότερες ασχολίες και δραστηριότητες που ασχολείται ο περισσότερος κόσμος.

1. Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι θανατηφόρα ασθένεια

Η διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου με Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν διαφέρει καθόλου από αυτή ενός ανθρώπου χωρίς την πάθηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι με Π.Σ. χάνουν την ζωή τους για λόγους υγείας (όπως το καρδιακό επεισόδιο,ο καρκίνος, και το εγκεφαλικό) που είναι από τους πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου και σε όλους τους ανθρώπους. Υπάρχουν περιπτώσεις που η Π.Σ. παρουσιάζει επιπλοκές, οι οποίες συμβάλουν στην χειροτέρευση την υγείας και κατ' επέκταση σε μείωση της διάρκειας ζωής. Όπως επίσης, υπάρχουν πολύ σπάνιες περιπτώσεις που η Π.Σ. έχει ραγδαία πρόοδο και πορεία που οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.

Αυτό που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές και να μειώσουν την διάρκεια ζωής, αλλά κατά κύριο λόγο δεν είναι αληθές. Ειδικά με τις νέες αγωγές και τους τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, μπορεί να ζήσει κανείς μια γεμάτη ζωή.

A vial containing a cure or elixir.

2. Δεν υπάρχουν θεραπείες ή αποτελεσματικές αγωγές για την Πολλαπλή Σκλήρυνση

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, υπάρχουν αρκετές αγωγές, που είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της πάθησης. Είτε οι ανοσοτροποποιητικές αγωγές, είτε αγωγές κατά των συμπτωμάτων, έχουν εξελιχθεί αρκετά ώστε να προσφέρουν στους περισσότερους ανθρώπους της πάθησης την δυνατότητα να αποδίδουν, ως επί το πλείστον, το μέγιστο δυνατό.

A solved rubik's cube.

3. Δεν θα ήταν καλό να κάνεις παιδιά αν έχεις Πολλαπλή Σκλήρυνση

Αυτός είναι και ένας από τους μεγαλύτερους μύθους για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με την πάθηση αποκτούν υγιή παιδιά και λειτουργούν πολύ καλά σαν γονείς και τα παιδιά τους είναι χαρούμενα και καλά προσαρμοσμένα.

Μια εγκυμοσύνη δεν χειροτερεύει την κατάσταση την Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Βέβαια, ένα παιδί με γονιό που έχει την πάθηση, έχει κάπως μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει την πάθηση. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου απαγορευτικό, καθώς η πιθανότητα παραμένει πολύ μικρή.

4. Όλοι όσοι έχουν πολλαπλή σκλήρυνση καταλήγουν σε αναπηρικό καροτσάκι

Περίπου τα δύο τρίτα (κοντά στους 7 στους 10) των ανθρώπων με την πάθηση εμφανίζουν κάποια ήπια έως μέτρια μορφή αναπηρίας αλλά παραμένουν ενεργοί και ικανοί να κινηθούν. Κάποια χρονική στιγμή ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κανείς κάποιο βοήθημα στην βάδιση, αλλά η λογική ότι όλοι καταλήγουν σε αναπηρικό καροτσάκι είναι εσφαλμένη. Ακόμα και αν ανήκει κανείς στο υπόλοιπο ένα τρίτο, που χάνουν την ικανότητα να περπατήσουν, με διάφορα μέσα υποβοήθησης και με την κατάλληλη αποκατάσταση και φυσιοθεραπεία, μπορεί να παραμείνει ενεργός και ικανός να κινηθεί για αρκετό καιρό.

5. Μια υποτροπή σημαίνει ότι η φαρμακευτική αγωγή έχει σταματήσει να δουλεύει

Μια υποτροπή δεν σημαίνει για κανένα λόγο ότι η αγωγή σταμάτησε να δουλεύει. Καμία από τις σημερινές αγωγές δεν είναι 100% αποτελεσματική. Οι υπάρχουσες αγωγές μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας υποτροπής, αλλά και συνήθως μειώνουν την ένταση της. Ακολουθώντας μια αγωγή, θα έχει κανείς λιγότερες υποτροπές και όχι τόσο έντονες, αλλά θα συνεχίσει να έχει υποτροπές.

6. Σου εμφανίστηκε η πάθηση για "αυτό" το λόγο ή "εκείνο" το λόγο

Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια και έρευνα για να βρεθούν οι λόγοι και τα αίτια εμφάνισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, όμως δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρες απαντήσεις. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια πληθώρα συνιστωσών που παίζουν κάποιο ρόλο, εδώ όμως θα ξεχωρίσουμε τις ανακρίβειες και αυτά που έχουν αποδειχθεί ότι δεν έχουν κάποια σχέση.

  • Έρευνες απέκλεισαν την οποιαδήποτε σχέση της πάθησης με τα κατοικίδια ζώα και ειδικότερα με τον ιό που προκαλεί την νόσο του Καρέ.
  • Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πάθηση μπορεί να ενεργοποιηθεί από την αντίδραση του οργανισμού με κάποιο αλλεργιογόνο. Δηλαδή, δεν έχει βρεθεί καμιά συσχέτιση της πάθησης με τις αλλεργίες.
  • Δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη ότι η έκθεση σε βαριά μέταλλα (συμπεριλαμβανομένων των αμαλγαμάτων υδραργύρου που χρησιμοποιούνται στα οδοντικά σφραγίσματα), ότι έχουν κάποια σχέση με την πάθηση.
  • Δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ φυσικών τραυματισμών με την εμφάνιση και την ανάπτυξη της πάθησης.
  • Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το γλυκαντικό ασπαρτάμη προκαλεί την πάθηση.