Νέα

Αναπτύχθηκε νέα μέθοδος που στοχεύει σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού

An abstract building/structure

Ερευνητές του Cincinnati Children’s Hospital Medical Center (CCHMC) ανέπτυξαν μια νέα πειραματική μέθοδο που στοχεύει σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού και την ανεπιθύμητη ενεργοποίηση τους, χωρίς την τοξικότητα των μέχρι τώρα φαρμάκων.

Σύμφωνα με την έρευνα “Manipulating DNA damage-response signaling for the treatment of immune-mediated diseases” που δημοσιεύθηκε στο Proceeding of the National Academy of Science, μπορεί να στοχευθεί επιλεκτικά η Αχίλλειος πτέρνα των ενεργοποιημένων ανοσοκυττάρων που κατ’ επέκταση μπορεί να προσφέρει μια πιθανή αγωγή για τους ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό.

Όταν ενεργοποιούνται τα ανοσοκύτταρα, πολλαπλασιάζονται ραγδαία, με δραματική αύξηση της πίεσης στα κύτταρα και της βλάβης στο DNA. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ανοσοκύτταρα μπορούν να υπερνικήσουν αυτή την άκρως επιβλαβή διαδικασία, επισκευάζοντας το DNA και με το να πολλαπλασιάζονται όταν είναι απαραίτητο. Η νέα μέθοδος, που την αποκαλούν οι ερευνητές “p53 potentiation with checkpoint abrogation” (PPCA), εκμεταλλεύεται αυτήν την ισορροπία μεταξύ της βλάβης και της επισκευής. Ανακάλυψαν ότι η αναστολή της διαδικασίας της επισκευής κατά την κυτταρική διαίρεση, καταστρέφει επιλεκτικά τα ενεργοποιημένα κύτταρα, προλαμβάνοντας το ξέσπασμα των ανοσοποιητικών κυττάρων που χαρακτηρίζουν πολλές αυτοάνοσες παθήσεις.

Όπως ανέφεραν σε δελτίο τύπου τα Τ λεμφοκύτταρα βρίσκονται συνεχώς σε έναν αγώνα ενάντια διάφορων ιών και βακτηρίων, οπότε είναι προσαρμοσμένα να πολλαπλασιάζονται ραγδαία για να αποκριθούν, αλλά αυτή η πίεση που δημιουργούν στο DNA τους σημαίνει ότι ζουν στα άκρα. Στα πειράματα τους, ανέστειλαν την επισκευή του DNA σε επιλεγμένα Τ λεμφοκύτταρα που πολλαπλασιάζονταν πολύ γρήγορα, και διατάραξαν την ισορροπία τους, οδηγώντας τα στην καταστροφή.

Η μέθοδος PPCA στοχεύει κατ’ επιλογή δύο κύριους μηχανισμούς που ρυθμίζουν την ισορροπία μεταξύ της βλάβης και της επισκευής του DNA αυτών των κυττάρων. Ο ένας βασίζεται στην ενεργοποίηση της πρωτεΐνης που ονομάζεται p53, γνωστή και ως “φύλακας του γονιδιώματος”. Ο δεύτερος αναστέλλει τις πρωτεΐνες που λαμβάνουν μέρος σε κρίσιμα σημεία του κυτταρικού κύκλου, που αναγκάζει τα κύτταρα να χάσουν τον έλεγχο της διαδικασίας της κυτταρικής διαίρεσης. Αυτή η διπλή στόχευση εμποδίζει τα ανοσοκύτταρα από το να σταματήσουν την κυτταρική διαίρεση και την επισκευή της βλάβης του DNA. Αυτό οδηγεί σε μια καταστροφική διαδικασία που ωθεί τα κύτταρα στην καταστροφή τους.

Οι ερευνητές δοκίμασαν την μέθοδο σε πειραματικά ζωικά μοντέλα Πολλαπλής Σκλήρυνσης και αιμοφαγοκυτταρικής λεμφοϊστιοκύττωσης – μια θανατηφόρα πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπερδραστήρια ανοσοκύτταρα. Βρήκαν ότι η PPCA οδήγησε στην καταστροφή τα ανοσοκύτταρα που εξαπλώνονταν, και υπονόμευσαν τις αυτοάνοσες διαδικασίες, αναστρέφοντας ή προλαμβάνοντας την αναπηρία στα ζώα.

Είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, και το κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν σε κλινικές αγωγές σε ανθρώπους. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει τις δοκιμές σε ζωικά μοντέλα άλλων αυτοάνοσων παθήσεων για να επιβεβαιώσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα και να διευρύνουν τις πιθανές χρήσεις της μεθόδου.

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης