Βλαστοκύτταρα από ανθρώπους με Π.Σ. ή Parkinson θα ταξιδέψουν στον διαστημικό σταθμό

Βλαστοκύτταρα από ανθρώπους με Π.Σ. ή Parkinson θα ταξιδέψουν στον διαστημικό σταθμό

Τα βλαστοκύτταρα από ανθρώπους με Parkinson ή πρωτοπαθή προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση σύντομα θα ταξιδέψουν προς το διάστημα και θα βρεθούν σε τροχιά γύρω από την Γη.

Θα μεταφερθούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έτσι ώστε να μελετηθούν οι διακυτταρικές αλληλεπιδράσεις σε αυτές τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα έχει προγραμματιστεί προς εκτόξευση τον Μάιο από το Cape Canaveral της Φλόριντα, και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του National Stem Cell Foundation (NSCF), του Summit for Stem Cell Foundation, του The New York Stem Cell Foundation (NYSCF) Research Institute, και του Space Tango - μια εταιρεία που ειδικεύεται στην έρευνα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και στην ανάπτυξη εμπορικών προϊόντων.

Επιστήμονες του Summit for Stem Cell και των ερευνητικών εργαστηρίων του ινστιτούτου NYSCF θα διεξάγουν το πρώτο μακροπρόθεσμο πείραμα κυτταροκαλλιέργειας στον διαστημικό σταθμό.

Όπως ανέφερε η Valentina Fossati, ανώτερη ερευνήτρια του NYSCF, σε δελτίο τύπου, “Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοποριακή φάση της βιολογικής έρευνας στο διάστημα. Αυτό το εγχείρημα θα βελτιστοποιήσει τις διεργασίες διεξαγωγής πειραμάτων σε συνθήκες μικροβαρύτητας, και την αξιοποίηση της δυνατότητας των βλαστοκυττάρων και των οργανοειδών, για την καλύτερη κατανόηση των διακυτταρικών αλληλεπιδράσεων στον εγκέφαλο”.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν “ηθικά” πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, γνωστά ως iPSCs (induced pluripotent stem cells), τα οποία δημιουργούνται από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, και από τα οποία μπορούν να παραχθούν διάφοροι τύποι εγκεφαλικών κυττάρων, ή τεχνητοί μικρο-εγκέφαλοι (οργανοειδή).

Τα τελευταία, δεν περιέχουν μόνο νευρικά κύτταρα αλλά και εγκεφαλικά ανοσοκύτταρα (μικρογλοία), που και αυτά θα έχουν παραχθεί από τα βλαστοκύτταρα του ασθενούς.

Έτσι θα μελετήσουν τον αντίκτυπο της μικροβαρύτητας στον σχηματισμό αυτών των τρισδιάστατων κυτταρικών δομών, και την μετακίνηση της μικρογλοίας κατά την διάρκεια της φλεγμονής.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα που θα ανακαλυφθούν μέσα από αυτή την συνεργασία μπορεί να μεταβάλουν θεμελιωδώς όσα γνωρίζουμε για το πως και το γιατί συμβαίνει ο νευροεκφυλισμός.

unsplash-logoNASA

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com - Stem Cells from MS, Parkinson’s Patients Voyaging to Space Station to Study Disease Impact on Brain in Microgravity

Δείτε Επίσης

Μοιραστείτε το άρθρο