Νέα

Γενετικά τροποποιημένα κύτταρα δείχνουν να έχουν την δυνατότητα να επιδιορθώσουν την μυελίνη

Γενετικά τροποποιημένα κύτταρα δείχνουν να έχουν την δυνατότητα να επιδιορθώσουν την μυελίνη

Γενετικά τροποποιημένα κύτταρα από ανθρώπινο ομφάλιο λώρο μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του ελύτρου της μυελίνης των νευρικών κυττάρων, όπως αναφέρουν οι ερευνητές μίας προκλινικής έρευνας.

Το αποτέλεσμα αυτό υποστηρίζει την ανάπτυξη κυτταρικών θεραπευτικών μεθόδων που θα  βοηθήσουν ασθενείς με τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη ή με απομυελινωτικές παθήσεις, όπως και η Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η μυελίνη είναι ένα πολύ σημαντικό δομικό στοιχείο των νευρώνων (νευρικών κυττάρων). Προστατεύει τα κύτταρα από οποιαδήποτε βλάβη, αλλά αποτελεί και αναπόσπαστο στοιχείο της μετάδοσης των ηλεκτρικών σημάτων για την επικοινωνία των νεύρων.

Δύο τύποι κυττάρων είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή της μυελίνης, τα κύτταρα Schwann στο περιφερικό νευρικό σύστημα, και τα ολιγοδενδροκύτταρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αυτά τα κύτταρα αντιδρούν σε μία κλάση σηματοδοτικών μορίων που ονομάζονται νευροτροφικοί παράγοντες (neurotrophic factors), οι οποίοι προάγουν τον πολλαπλασιασμό και την μετανάστευση των κυττάρων Schwann, και αυξάνουν την παραγωγή της μυελίνης.

Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι τα κύτταρα του αίματος του ομφάλιου λώρου βοηθούν στην επαναφορά της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος στο σημείο που έχει δημιουργηθεί η νευρική βλάβη, και επισκευάζουν το έλυτρο της μυελίνης.

Η ερευνητική ομάδα, που ηγήθηκαν επιστήμονες του Kazan Federal University της Ρωσίας αποφάσισαν να αξιολογήσουν την συνδυαστική δράση των κυττάρων αίματος από τον ομφάλιο λώρο μαζί με τους νευροτροφικούς παράγοντες.

Η ομάδα τροποποίησε γενετικά αυτά τα κύτταρα για να παραχθούν δύο τύποι νευροπροστατευτικών νευροτροφικών παραγόντων, ενισχύοντας την θεραπευτική τους δράση.

Όπως ανέφερε σε δελτίο τύπου η Yana Mukhamedshina, PhD, MD και επικεφαλής του εργαστηρίου Kazan University’s gene and cell technologies lab, αυτά τα γονίδια και πιο συγκεκριμένα οι πρωτεΐνες που δημιουργούνται από αυτά, μπορούν να προστατεύσουν τους νευρώνες και να τους παρέχουν υποστήριξη. Έτσι, τα κύτταρα του ομφαλίου λώρου χρησιμεύουν ως μεταφορείς θεραπευτικών γονιδίων.

Για την αξιολόγηση του αντίκτυπου των τροποποιημένων κυττάρων, οι ερευνητές μετέφεραν σε μοντέλα ποντίκια με τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη. Αυτό ενεργοποίησε την αύξηση των κυττάρων Schwann στο σημείο της νευρικής βλάβης.

Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να γίνουν για να διευκρινιστεί ποιος μηχανισμός ακριβώς ενεργοποιείται από τα τροποποιημένα κύτταρα. Είτε στηρίζουν την αύξηση του αριθμού των κυττάρων Schwann και την μετανάστευση τους, είτε προάγουν την επιβίωση των νευρικών κυττάρων.

Με αυτά τα αποτελέσματα, βλέπουμε ότι τα κύτταρα Schwann μπορούν να μεταναστεύσουν σε μία περιοχή βλάβης και να συμμετάσχουν στην παραγωγή μυελίνης, έτσι αντικαθιστούν τις λειτουργίες των ολιγοδενδροκυττάρων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η έρευνα με τίτλο “Influence of Genetically Modified Human Umbilical Cord Blood Mononuclear Cells on the Expression of Schwann Cell Molecular Determinants in Spinal Cord Injury,” δημοσιεύθηκε στο journal Stem Cells International.

Hal Gatewood

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com - Genetically Engineered Cells Have Potential to Restore Neuron’s Myelin Sheath, Study Shows

Δείτε Επίσης

Μοιραστείτε το άρθρο