Νέα

Διεθνής επιτροπή προτείνει την ανανέωση των κριτηρίων McDonald

Διεθνής επιτροπή προτείνει την ανανέωση των κριτηρίων McDonald

Σε μία διεθνή επιτροπή από ειδικούς στην Πολλαπλή Σκλήρυνση προτάθηκε να ανανεωθούν εκ νέου τα κριτήρια McDonald ώστε να βελτιωθεί και να γίνεται ταχύτερα η διάγνωση την πάθησης.

Υπό την κοινή προεδρία των Dr. Jeffrey Cohen (Cleveland Clinic) και Dr. Alan Thompson (University College London), η επιτροπή που αποτελούνταν από 30 άτομα, εξέτασε τις πρόσφατες έρευνες και τα αποτελέσματα τους και τις νέες γνώσεις που έχουμε στην διάθεση μας, στην προσπάθεια να βρουν νέα στοιχεία που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των κριτηρίων, που έχουμε στη διάθεση μας από το 2010.

Προσπάθειες όπως το έργο αυτής της διεθνούς επιτροπής σκιαγραφούν τον ρόλο της National MS Society ως δύναμη σύγκλισης για να προωθήσουν την πρόοδο που όχι μόνο βελτιώνει την κλινική φροντίδα αλλά και που εντοπίζει κενά και ευκαιρίες στην έρευνα, δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Bruce Bebo, αντιπρόεδρος ερευνών της NMSS. Η έρευνα τονίζει την ανάγκη για μελέτη για τον εντοπισμό πρόσθετων βιολογικών δεικτών της Π.Σ. και των υποτύπων της. Αυτό το κενό εμποδίζει την πρόοδο σε διάφορα μέτωπα, καθιστώντας το ως ένα κρίσιμο στόχο για την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα για την Π.Σ..

Τα διαγνωστικά κριτήρια της Πολλαπλής Σκλήρυνσης συνδυάζουν την κλινική εξέταση, το ιατρικό ιστορικό, την απεικόνιση του εγκεφάλου ή/και του νωτιαίου μυελού και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις. Με τις επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους έχουν βελτιωθεί οι κλινικές πρακτικές, και έχουμε πιο γρήγορη και αρκετά πιο συγκεκριμένη διάγνωση. Αυτή η συνεχής εξέλιξη των πραγμάτων κάνει απαραίτητη και την κατά καιρούς επανεξέταση των διαγνωστικών κριτηρίων, και την χρησιμότητα τους, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την διάγνωση της πάθησης έχουν σαν στόχο την συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που μπορούν να δικαιολογήσουν τις εστίες που βρίσκονται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα που συνδέονται με την ανάπτυξη και την πρόοδο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Λόγω την πολυπλοκότητας των πραγμάτων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση  διαγιγνώσκεται καλύτερα από ένα κλινικό γιατρό που έχει εξειδίκευση στην Π.Σ., και με την υποστήριξη των αποτελεσμάτων των απεικονίσεων και άλλων εξετάσεων.

Οι προτεινόμενες αλλαγές συνεχίζουν να έχουν εφαρμογή κυρίως στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (Clinically Isolated Syndrome - CIS), που βασίζεται στην ανίχνευση εστιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε περισσότερα από ένα σημεία, και η βλάβη έχει ανιχνευθεί περισσότερες από μία φορές.

Το κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο είναι μία πρώτη παρουσίαση κάποιων νευρολογικών συμπτωμάτων που συνήθως διαρκούν τουλάχιστον 24 ώρες. Κάτι τέτοιο μπορεί να υποδεικνύει μια υποτροπή της Π.Σ. σε κάποιον που δεν έχει διαγνωστεί με την πάθηση.

Με την βοήθεια των νέων ερευνών και των κλινικών αποδεικτικών στοιχείων, η επιτροπή πρότεινε την ανάλυση συγκεκριμένων ολιγοκλονικών ζωνών στο υγρό του νωτιαίου μυελού ως υποκατάστατη στρατηγική για την ανίχνευση της φλεγμονής στο Κ.Ν.Σ. και τη διάδοση της βλάβης.

Επίσης, οι ειδικοί πιστεύουν ότι και οι ασυμπτωματικές και οι συμπτωματικές εστίες που έχουν ανιχνευθεί σε μία μαγνητική τομογραφία - εκτός από τις εστίες του οπτικού νεύρου - μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τον προσδιορισμό της διάδοσης στον χρόνο ή τον χώρο, ενώ οι βλάβες στις φλοιώδεις και παράπλευρες περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να συμβάλουν στη διάκριση της διάδοσης στο διάστημα.

Βάση αυτών των συστάσεων μπορεί ναι βελτιωθεί η ακρίβεια της διάγνωσης της Π.Σ., ιδιαίτερα σε ασθενείς με άτυπο κλινικά απομονωμένο σύνδρομο, ή σε παιδιά, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανθρώπους έγχρωμου δέρματος ή άλλες ομάδες ανθρώπων που δεν εμφανίζεται συχνά η πάθηση.

Καμία από αυτές τις αλλαγές δεν αναμένεται να ακυρώσει την διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, που έγινε σύμφωνα με παλιότερη εκδοχή των κριτηρίων McDonald, ή να επηρεάσει τις εγκεκριμένες από το ρυθμιστικό πλαίσιο ενδείξεις για τις ανοσοτροποποιητικές αγωγές της πάθησης, όπως τόνισε η ερευνητική ομάδα.

Χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες για την περαιτέρω μελέτη και επιβεβαίωση των προτάσεων που έγιναν, ειδικά όταν υπάρχει κάποια σχέση με τα οπτικά νεύρα, επικύρωση σε διάφορους πληθυσμούς και ενσωμάτωση προηγμένων μεθόδων απεικόνισης και δεικτών νευροφυσιολογικών και σωματικών υγρών.

Η γρήγορη, πρώιμη και αποτελεσματική θεραπεία της πάθησης είναι καλύτερος τρόπος που έχουμε τώρα για τον περιορισμό των μόνιμων βλαβών στο νευρικό σύστημα. Έτσι η πιο γρήγορη διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης με βελτιωμένη ακρίβεια είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος, ανέφερε ο  Dr. Bruce Cohen, πρόεδρος του NMSS National Medical Advisory Committee.

Η έρευνα “Diagnosis of multiple sclerosis: 2017 revisions of the McDonald criteria,” παρουσιάστηκε στο The Lancet Neurology. Υποστηρίχθηκε από την διεθνή επιτροπή  - nternational Advisory Committee on Clinical Trials in MS, και ήρθε σε πέρας υπό την αιγίδα του National MS Society  και της ευρωπαϊκής επιτροπής - European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis.

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com

Glenn Carstens-Peters

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης