Νέα

Ερευνητές της GSK εντόπισαν πιθανό παράγοντα που προωθεί την επαναμυελίνωση

Ερευνητές της GSK εντόπισαν πιθανό παράγοντα που προωθεί την επαναμυελίνωση

Ερευνητές της GlaxoSmithKline (GSK) αναγνώρισαν τον υποδοχέα ισταμίνης 3 (histamine receptor 3 - H3R) σαν ένα πιθανό παράγοντα για την προώθηση της επαναμυελίνωσης των νευρώνων στους ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η επαναμυελίνωση είναι γνωστή ως η διαδικασία της αναγέννησης της μυελίνης. Η μυελίνη είναι η προστατευτική κάλυψη των νευρικών κυττάρων που είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία των νευρώνων και την αποτελεσματική διάδοση των νευρικών σημάτων.

Τα ολιγοδενδρικά προκύτταρα είναι αυτά που παράγουν μυελίνη για την αναδημιουργία του καλύμματος. Μία από τις υποκείμενες αιτίες για τις βλάβες που παρουσιάζονται στην Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι η αποτυχία των κυττάρων αυτών να δράσουν.

Όπως ανέφεραν οι συγγραφείς, οι παράγοντες που προωθούν την δραστηριότητα των ολιγοδενδρικών προκυττάρων, έχουν την δυνατότητα να επαναφέρουν στο προσκήνιο την επαναμυελίνωση που έχει σταματήσει, ή που έχει καθυστερήσει, σε ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Από τις 1000 διαφορετικές ουσίες, οι 36 προώθησαν την διαφοροποίηση των ολιγοδενδρικών προκυττάρων σε ολιγοδενδροκύτταρα παραγωγής μυελίνης, και 7 από αυτές άνηκαν στην κατηγορία των ανταγωνιστών του H3R, ή σε ουσίες που εμπόδιζαν την δραστηριότητα του H3R.

Ο H3R ρυθμίζει την ελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Και όπως αναφέρουν οι ερευνητές, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον για την δημιουργία ενός φαρμάκου που θα έχει ως στόχο την θεραπεία διάφορων χρόνιων νευρολογικών παθήσεων, όπως είναι η νόσος του Alzheimer και η σχιζοφρένεια.

Η ομάδα επιβεβαίωσε τα ευρήματα της με την διεξαγωγή πρόσθετων πειραμάτων, είτε ελέγχοντας άλλες ουσίες που εμποδίζουν την δραστηριότητα του H3R ή με την μείωση της παρουσίας του υποδοχέα στα κύτταρα. Και οι δύο στρατηγικές έδειξαν ότι η συστατική δραστηριότητα του H3R ρυθμίζει αρνητικά τη διαδικασία διαφοροποίησης των ολιγοδενδροκυττάρων.

Έπειτα οι ερευνητές ενέχυσαν σε εν ζωή ποντίκια (μοντέλα απομυελίνωσης) με ένα αντίστροφο αγωνιστή του H3R - μία ουσία που δεσμεύεται σε ένα υποδοχέα σαν ένας αγωνιστής (ενεργοποιός) που εμποδίζει όμως την λειτουργία του. Ο αγωνιστής αυτός ονομάζεται GSK247246.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συστημική χορήγηση του GSK247246 ενίσχυσε την επαναμυελίνωση με αποτέλεσμα την προστασία των νευρικών κυττάρων.

Στο ένα μοντέλο, ο GSK247246 αύξησε την παραγωγή της μυελίνης και το πλήθος των ώριμων ολιγοδενδροκυττάρων. Σε ένα δεύτερο η αγωγή αύξησε το πλήθος των νεοσχηματισμένων καλύψεων της μυελίνης και τον συνολικό αριθμό των αξονικών νευρικών κυττάρων.

Το μεγάλο ποσοστό παρουσίας του H3R σε ολιγοδενδροκύτταρα μέσα σε βλάβες της μυελίνης που βρίσκονται σε ανθρώπους με Π.Σ., υποστηρίζει παραπάνω την κλινική σημασία αυτών των ευρημάτων για αυτούς τους ανθρώπους. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια παραλλαγή σε ένα μόνο νουκλεοτίδιο του γονιδίου H3R σχετίζεται με την αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης Π.Σ..

Η έρευνα “Histamine Receptor 3 negatively regulates oligodendrocyte differentiation and remyelination” δημοσιεύθηκε στο  PLOS One.

Federico Beccari

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης