Νέα

Η μετατροπή κυττάρων δέρματος σε νευρικά κύτταρα μπορεί να βοηθήσει στις προϊούσες μορφές

Η μετατροπή κυττάρων δέρματος σε νευρικά κύτταρα μπορεί να βοηθήσει στις προϊούσες μορφές

Έρευνα που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι ο επαναπρογραμματισμός κυττάρων του δέρματος σε εγκεφαλικά βλαστοκύτταρα και η μετέπειτα μεταμόσχευση τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να μειώσει την φλεγμονή και να αντιστρέψει την βλάβη των νευρικών κυττάρων στις προϊούσες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Οι επιστήμονες έχουν κατονομάσει τα μακροφάγα ως τους μεγάλους “φαγάδες” του ανοσοποιητικού συστήματος επειδή “καταπίνουν” τα ασυνήθιστα κύτταρα όπως τα καρκινικά, εκτός από τους εισβολείς, ιούς και βακτήρια.

Ειδικές ομάδες των μακροφάγων βρίσκονται σε διάφορα όργανα, όπως και ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, τα οποία ονομάζονται μικρογλοιακά κύτταρα.

Αν και βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τον οργανισμό, τα μικρογλοιακά κύτταρα συμμετέχουν στην ανάπτυξη των προϊουσών μορφών της Π.Σ.  ενώ επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα νευρικά βλαστοκύτταρα, τα οποία έχουν την δυνατότητα να μετατραπούν σε οποιουδήποτε τύπου νευρικό κύτταρο, μπορούν να ρυθμίσουν την ανοσοποιητική αντίδραση και την φλεγμονή στο Κ.Ν.Σ..

Παλιότερα οι ερευνητές λάμβαναν τα νευρικά βλαστοκύτταρα από έμβρυα. Αυτή όμως η τεχνική παρήγαγε μόνο ένα κλάσμα του αριθμού των κυττάρων που χρειάζονταν για τις συγκεκριμένες αγωγές.

Οι γιατροί επίσης προσπάθησαν να αποφύγουν να συλλέξουν βλαστοκύτταρα από κάποιον άλλο που έχει διαφορετικό γενετικό προφίλ από αυτό του ασθενή, γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να επιτεθεί το ανοσοποιητικό σε αυτά που έχουν μεταμοσχευθεί.

Επιστήμονες του University of Cambridge αποφάσισαν να προσπαθήσουν να επαναπρογραμματίσουν κύτταρα του δέρματος σε νευρικά βλαστοκύτταρα. Η κεντρική ιδέα αυτής της προσπάθειας ήταν ότι με την χρήση κυττάρων του δέρματος από τον ίδιο τον άνθρωπο στον οποίο θα γίνει η μεταμόσχευση, θα μειωθούν οι πιθανότητες το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα βλαστοκύτταρα.

Στην εν λόγω έρευνα, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την σχέση μεταξύ του υψηλού επιπέδου ενός μικρού μεταβολίτη που ονομάζεται succinate, και της Π.Σ.. Ο μεταβολίτης προτρέπει τα μακροφάγα και τα μικρογλοιακά κύτταρα να δημιουργήσουν μία φλεγμονή στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που καλύπτει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Η μεταμόσχευση νευρικών βλαστοκυττάρων μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ποντικιών βελτίωσε την κατάσταση των νευρικών κυττάρων σε σχέση με την χρόνια φλεγμονή. Τα βλαστοκύτταρα μείωσαν τα επίπεδα του μεταβολίτη και άλλαξαν την κατάσταση των μακροφάγων και των μικρογλοιακών κυττάρων από κατάσταση ενεργοποίησης σε αντιφλεγμονώδη κατάσταση. Αυτό οδήγησε στην μείωση της φλεγμονής και σε λιγότερη βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Όπως ανέφερε σε δελτίο τύπου ο Stefano Pluchino, ένας από τους κύριους ερευνητές του Cambridge’s Department of Clinical Neurosciences, η έρευνα δείχνει ότι η χρήση επαναπρογραμματισμένων κυττάρων ανοίγει τον δρόμο στην προσωποποιημένη θεραπεία των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων, όπως είναι και οι προϊούσες μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Ο Luca Peruzzotti-Jametti, ερευνητικός συνεργάτης του Wellcome Trust, ανέφερε ότι η ανακάλυψη αυτή δεν θα ήταν δυνατό να γίνει χωρίς την διεπιστημονική συνεργασία.

Η έρευνα με τίτλο, “Macrophage-Derived Extracellular Succinate Licenses Neural Stem Cells to Suppress Chronic Neuroinflammation,” δημοσιεύθηκε στο Cell Stem Cell.

Dmitri Popov

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com - Transforming Skin Cells Into Nerve Stem Cells Could Be a Way to Treat MS, Study Suggests

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης