Νέα

Η τεχνολογία PODS μπορεί να βοηθήσει στην μεταφορά αυξητικών παραγόντων για την αγωγή της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Abstract structures

Μια νέα τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει οποιαδήποτε πρωτεΐνη μέσα στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις στην αγωγή της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και άλλων παθήσεων.

Η μέθοδος ονομάζεται PODS (POlyhedrin Delivery System) και εκμεταλλεύεται τις κυβικές μικροδομές που σχηματίζει η πρωτεΐνη polyhedrin, και μπορεί να μεταφέρει με μεγάλη ευστάθεια και να προστατεύσει τις πρωτεΐνες κάτω από ένα μεγάλο εύρος ακραίων συνθηκών. Στην παρουσία πεπτιδάσεων (protease), ενζύμων που διασπούν τις πρωτεΐνες, οι μικροκρύσταλλοι καταστρέφονται και σιγά σιγά απελευθερώνεται το “φορτίο”. Αυτό επιτρέπει την μεταφορά ασταθών πρωτεϊνών, όπως αυξητικοί παράγοντες (πρωτεΐνες ή ορμόνες), ενώ εξασφαλίζουν μια στοχευμένη και σταθερή απελευθέρωση στην πάροδο εβδομάδων ή μηνών, με μία μόνο χορήγηση.

Όπως ανέφερε σε δελτίο τύπου ο Christian Pernstich (research director at Cell Guidance Systems), οι μηχανισμοί μεταφοράς για τέτοιους παράγοντες, που τυπικά είναι δύσκαμπτοι, και συνήθως αναξιόπιστοι και δεν είναι ανθεκτικοί, μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Η τεχνολογία POD υπερνικά αυτούς τους περιορισμούς με ένα κομψό τρόπο.

Οι μέχρι τώρα αγωγές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στοχεύουν κυρίως στο να ελαφρύνουν τα συμπτώματα της πάθησης, και όχι τόσο στην επούλωση και επιδιόρθωση των σημείων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που έχουν υποστεί βλάβη. Ίσως η απάντηση σε αυτό να βρίσκεται σε μια καινούρια αγωγή που δίνει την δυνατότητα να μεταφέρονται αποτελεσματικά συγκεκριμένοι παράγοντες που αναδημιουργούν την μυελίνη σε ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Αντίστοιχα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν παρόμοιες αγωγές για άλλες παθήσεις.

Η βρετανική εταιρία Cell Guidance Systems, κάνει προκλινικές έρευνες στην χρήση του PODS στην νόσο του Πάρκινσον, την αναγέννηση οστών και άλλες παθήσεις. Όπως αναφέρει ο Pernstich, εκτός από ερευνητικές εφαρμογές, κάνουν ενεργές προσπάθειες στην διερεύνηση των δυνατοτήτων της μεθόδου για την παραγωγή εμβολίων και την χορήγηση θεραπευτικών πρωτεϊνών.

Η μέθοδος δημιουργήθηκε από τον Hajime Mori, καθηγητή του Kyoto Institute of Technology της Ιαπωνίας, και βασίζεται σε ένα μηχανισμό επιβίωσης που χρησιμοποιούν κάποιοι ιοί.

Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης