Νέα

Ο στιγματισμός μπορεί να γίνει αίτιο εμφάνισης της κατάθλιψης

Ο στιγματισμός μπορεί να γίνει αίτιο εμφάνισης της κατάθλιψης

Μία έρευνα του Penn State University αναφέρει ότι ο στιγματισμός της Πολλαπλής Σκλήρυνσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αλλά ένα υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον, η αίσθηση ότι ανήκουν κάπου και η αίσθηση ανεξαρτησίας μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο κοινές διαταραχές διάθεσης στους ανθρώπους με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Γνωρίζουν επίσης ότι όσοι φέρουν την πάθηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη απ’ ότι ένας κοινός άνθρωπος.

Περίπου το 50% των ανθρώπων με Π.Σ. εμφανίζουν κατάθλιψη κατά την διάρκεια της ζωής τους, ενώ στον γενικό πληθυσμό έχουμε το 17%, αλλά οι λόγοι που έχουμε αυτά τα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης στην Π.Σ. δεν έχουν γίνει απόλυτα κατανοητοί, όπως μας αναφέρει η Margaret Cadden, διδακτορική φοιτήτρια Ψυχολογίας και κύρια συγγραφέας της έρευνας. Τα παραπάνω δήλωσε σε σχετικό άρθρο του Penn State.

Για λόγους που δεν έχουμε κατανοήσει μέχρι σήμερα, κάποιες από τις αγωγές για την Π.Σ. μπορούν να οδηγήσουν τους λήπτες στην κατάθλιψη, ή να την επιδεινώσουν. Η έρευνα που επικεφαλής ήταν η Cadden, βοήθησε στο να εντοπιστεί ένας κοινωνικός συντελεστής στην κατάθλιψη - ο στιγματισμός της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Ο στιγματισμός είναι αυτό το αίσθημα ότι οι άλλοι άνθρωποι σε διαχωρίζουν και σε βλέπουν σαν κάτι κατώτερο/λιγότερο, λόγω κάποιου προσωπικού χαρακτηριστικού ή επειδή ανήκεις σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα.

Μία παλιότερη έρευνα είχε φτάσει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με Π.Σ. βιώνουν αυτό το στιγματισμό. Οι ερευνητές του Penn State βρήκαν ότι οι άνθρωποι με Π.Σ. που βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτόν τον στιγματισμό, αναφέρουν και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Επίσης, είναι πολύ πιο πιθανό να φτάσουν στο επίπεδο της κλινικής κατάθλιψης, μία σοβαρή μορφή της διαταραχής.

Παρακολουθώντας τα ευρήματα για κάθε συμμετέχοντα στην πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές ήταν σε θέση να διαχωρίσουν το αίτιο από το αποτέλεσμα. Έτσι μπόρεσαν να τεκμηριώσουν τον στιγματισμό ως μία πολύ πιθανή αιτία εμφάνισης κατάθλιψης στου ανθρώπους με Π.Σ..

Μία από τις μεγαλύτερες συνεισφορές αυτής της έρευνας είναι η έρευνα για την συσχέτιση μεταξύ του στιγματισμού και της κατάθλιψης σε βάθος χρόνου, ανέφερε ο Jonathan Cook, αναπληρωτής καθηγητής της Ψυχολογίας στο Penn State, κεντρικός συγγραφές της έρευνας.

Γενικότερα έχουν γίνει λίγες έρευνες σχετικά με τον στιγματισμό και τις χρόνιες παθήσεις, όπως είναι και η Πολλαπλή Σκλήρυνση, που μελέτησαν τις συνέπειες με την πάροδο του χρόνου. Ελέγχοντας το πως επηρεάζει την κατάθλιψη σε βάθος χρόνου, είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε την αιτία από το αποτέλεσμα. Μας λέει ο Jonathan Cook.

Κάποια από τα συμπτώματα της Π.Σ. ίσως κάνουν τους ανθρώπους να νιώσουν αποξενωμένοι και κατώτεροι, συμπεριλαμβανομένων των κινητικών δυσλειτουργιών, των προβλημάτων ομιλίας, των νοητικών δυσλειτουργιών, των προβλημάτων όρασης, της κόπωσης και του πόνου.

Όπως μας αναφέρει η Cadden, η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μία χρόνια πάθηση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν απομόνωση, αποξένωση και ότι κατακρίνονται. Οι άνθρωποι με Π.Σ. γνωρίζουν ότι έχουν μία πάθηση που δεν θεραπεύεται, και ότι συχνά επιφέρει μία σειρά από συμπτώματα που μπορεί να συμβάλλουν στον στιγματισμό των ανθρώπων αυτών.

Η ομάδα τονίζει ότι οι δυνατοί κοινωνικοί δεσμοί, διασφαλίζοντας ότι οι άνθρωποι με Π.Σ. διατηρούν τις σχέσεις τους με την οικογένεια τους και τους φίλους τους, και το αίσθημα ανεξαρτησίας, μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να γίνουν λιγότερο ευάλωτοι στον στιγματισμό.

Με αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες απέκτησαν μία καλύτερη κατανόηση του ρόλου του στιγματισμού και σε άλλες παθήσεις. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει μια ισχυρότερη αίσθηση στιγματισμού στα άτομα με χρόνιες ασθένειες που υπάρχει η αίσθηση της προσωπικής ευθύνης, όπως είναι ο ιός του HIV ή ο καρκίνος του πνεύμονα.

Οι ερευνητές παρουσίασαν κάποια από τα ευρήματα τους στο Consortium of Multiple Sclerosis Centers Annual Meeting στην Νέα Ορλεάνη τον Μάιο του 2017. Η παρουσίαση είχε τον τίτλο “The Contribution of Stigma to Depression Symptoms and Depression Status Among Individuals Living with Multiple Sclerosis”.

Τα Consortium of Multiple Sclerosis Centers και National Multiple Sclerosis Society χρηματοδότησαν  την έρευνα, στην οποία έγινε χρήση των ευρημάτων μίας έρευνας 5.369 ανθρώπων με Π.Σ.. Το North American Research Committee on Multiple Sclerosis διεξάγει αυτή την έρευνα - επισκόπηση δύο φορές τον χρόνο.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν το φύλο, την έκταση των βλαβών που έχει προκαλέσει η Π.Σ., αν οι συμμετέχοντες είναι καπνιστές και την σωματική τους δραστηριότητα.

Tim Marshall

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης