Νέα

Παραλλαγές των γονιδίων του βιολογικού ρολογιού αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Παραλλαγές των γονιδίων του βιολογικού ρολογιού αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Ερευνητές ανακάλυψαν μία σχέση μεταξύ των παραλλαγών δύο γονιδίων που ελέγχουν το ημερήσιο βιολογικό ρολόι ενός ανθρώπου και του κίνδυνου εμφάνισης Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι λιγότερο συνηθισμένη σε περιοχές κοντά στον ισημερινό, όπως είναι η Νότια Αμερική, η Ασία και περιοχές της Αφρικής, απ’ ότι σε περιοχές που βρίσκονται βορειότερα ή νοτιότερα. Στις απομακρυσμένες περιοχές περιλαμβάνονται ο Καναδάς, το βορειότερο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, η βόρεια Ευρώπη και η νότια Αυστραλία.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό δεν έχουν βρεθεί, αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, που έχουν σχέση με την λιγότερη έκθεση στον ήλιο, είναι ένα παράγοντας επικινδυνότητας της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Μία ομάδα ερευνητών αναρωτήθηκε αν οι διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διαφορές σε θερμοκρασία και ηλιοφάνεια, μπορεί να επηρεάζουν τα ποσοστά επικινδυνότητας εμφάνισης Πολλαπλής Σκλήρυνσης, καθώς επηρεάζουν το βιολογικό μας ρολόι.

Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτό το ρολόι, κιρκάδιο ρυθμό, και αποτελεί κύριο στοιχείο της φυσιολογίας μας. Για παράδειγμα, ελέγχει  τα μοτίβα ύπνου, όπου το φως και η θερμοκρασία κατέχουν σημαντικότατο ρόλο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο κιρκάδιος ρυθμός ελέγχει την λειτουργία του εγκεφάλου και των οργάνων, ρυθμίζοντας τις ορμόνες μας, την συμπεριφορά, την γνωστική λειτουργία, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με την ώρα της ημέρας.

Ένας τρόπος για να αναγνωρίσουμε την σημασία του κιρκάδιου ρυθμού είναι το γεγονός ότι υπάρχει σε πολλά έμβια όντα και όχι μόνο στους ανθρώπους.

Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός διαταραχθεί - για παράδειγμα όταν ένας άνθρωπος εργάζεται σε βραδινή βάρδια - μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός προβλήματος υγείας. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εμφάνισης Π.Σ. είναι μεγαλύτερη σε ανθρώπους που εργάζονται σε βάρδιες, ειδικά αν ξεκίνησαν όταν ήταν σε ηλικία μικρότερη των 20 χρόνων, όπως καταδεικνύει έρευνα.

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι όταν διαταράχθηκε ο κιρκάδιος ρυθμός ενός ποντικιού, μοντέλου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, οδήγησε σε δριμύτερη εξέλιξη της πάθησης.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξερευνήσουν την σχέση μεταξύ του κιρκάδιου ρυθμού και της Π.Σ. Σε γενετικό επίπεδο. Αναζήτησαν παραλλαγές στα γονίδια που βρίσκονται στον πυρήνα του κιρκάδιου ρυθμού.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 900 άτομα με Π.Σ. και 1024 υγιείς, όλοι Σλαβικής καταγωγής - Σλοβένοι, Κροάτες, και Σέρβοι. Η ομάδα ανέλυσε το DNA που εξήγαγαν από το αίμα τους, και αναζήτησαν για παραλλαγές στα γονίδια CLOCK και ARNTL.

Έτσι ανακάλυψαν ότι η rs3789327 παραλλαγή του γονιδίου CLOCK και η rs6811520 παραλλαγή του ARNTL γονιδίου, έδειξαν αύξηση της επικινδυνότητας εμφάνισης Π.Σ.. Στην γυναίκες. Βέβαια δεν φάνηκε να υπάρχει αντίστοιχη συσχέτιση στους άντρες.

Επίσης, η συσχέτιση μεταξύ της παραλλαγής του ARNTL και της Π.Σ., εμφανίστηκε μόνο στους ανθρώπους με υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα Π.Σ., και όχι με τις άλλες μορφές.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των διαταραχών του κιρκαδιανού ρυθμού και της ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Η ομάδα δήλωσε ότι η διατάραξη του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να μεταβάλλει τους καθημερινούς κυτταρικούς μοριακούς μεταβολικούς μηχανισμούς και συνεπώς να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στη νευροεκφυλισμό.

Δεδομένου ότι οι κυτταρικοί μεταβολικοί μηχανισμοί δεν σχετίζονται ειδικά με τον νευροεκφυλισμό αλλά με όλες τις καταστάσεις υγείας και ασθένειας, οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι ένας σημαντικός μηχανισμός που πρέπει να μελετηθεί στις χρόνιες ασθένειες.

Η έρευνα “Association of circadian rhythm genes ARNTL/BMAL1 and CLOCK with multiple sclerosis,” δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Tristan Gassert

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης: