Τα υψηλά επίπεδα μίας πρωτεΐνης μπορούν να διαταράξουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου

Τα υψηλά επίπεδα μίας πρωτεΐνης μπορούν να διαταράξουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου

Σύμφωνα με μία Καναδική έρευνα, τα υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης Calnexin που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο, μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία του φράγματος αίματος-εγκεφάλου των ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Τα ευρήματα αυτά, μπορεί να οδηγήσουν σε νέες στρατηγικές αγωγής για την πρόληψη της εγκεφαλικής βλάβης στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Όπως γνωρίζουμε η Π.Σ. Είναι μία αυτοάνοση πάθηση που σχετίζεται με την δράση των T-λεμφοκυττάρων στις περιοχές του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Όταν είναι ενεργή, τα λευκά αιμοσφαίρια περνούν από το φράγμα αίματος-εγκεφάλου (blood-brain barrier) και δημιουργούν φλεγμονώδη αντίδραση και καταστρέφουν την μυελίνη των νευρικών κυττάρων. Όσο προχωρά και/ή επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία, αναπτύσσεται και η πάθηση.

Η ρήξη του φράγματος είναι από συμβάντα που σηματοδοτούν την ανάπτυξη πολλών παθήσεων, όπως και η Πολλαπλή Σκλήρυνση. Όταν έχει καταρριφθεί το φράγμα, δεν εμποδίζει πλέον την είσοδο συγκεκριμένων κυττάρων και μεγάλων μορίων στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση και βλάβη στα νευρικά κύτταρα.

Η πρωτεΐνη Calnexin που μπορεί να βρεθεί μέσα στο κύτταρο στην δομή του που λέγεται ενδοπλασματικό δίκτυο. Η πρωτεΐνη αυτή συμμετέχει στον ποιοτικό έλεγχο των νεοδομημένων πρωτεϊνών.

Για να ανακαλύψουν τον ρόλο της Calnexin στην Π.Σ., οι ερευνητές του University of Alberta και του McGill University στον Καναδά, ανέλυσαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης στους εγκεφάλους 18 ανθρώπων με Π.Σ..

Κάνοντας την σύγκριση με 10 υγιείς ανθρώπους, οι ερευνητές βρήκαν απροσδόκητα υψηλά επίπεδα της Calnexin στα ενδοθηλιακά κύτταρα του εγκεφάλου, που αποτελούν το κύριο μέρος του φράγματος αίματος-εγκεφάλου.

Η περαιτέρω έρευνα που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι αυτά που είχαν έλλειψη πρωτεΐνης Calnexin είχαν μεγάλη ανεκτικότητα στην ανάπτυξη της πάθησης παρόμοιας με την Π.Σ., που ονομάζεται πειραματική αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα (experimental autoimmune encephalomyelitis).

Το φράγμα αίματος-εγκεφάλου αυτών των ποντικιών προλαμβάνει την εισβολή των Τ-λεμφοκυττάρων στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν μία συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας της πρωτεΐνης Calnexin στα ενδοθηλιακά κύτταρα του Κ.Ν.Σ. Και στην παθολογική αντίδραση που οδηγεί στην δημιουργία φλεγμονής στο νευρικό σύστημα και στην καταστροφή του ελύτρου της μυελίνης που βλέπουμε στην Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Όπως ανέφερε ο Dr. Marek Michalak, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, σε ένα δελτίο τύπου, η Calnexin φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο σχετίζεται με τον έλεγχο της λειτουργίας του φράγματος αίματος-εγκεφάλου. Η δομή αυτή συνήθως δρα σαν ένας τοίχος που εμποδίζει την διέλευση των κυττάρων και των ουσιών από την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Όταν υπάρχει υψηλό επίπεδο της Calnexin, το τοίχος αυτό δίνει πρόσβαση στα Τ-λεμφοκύτταρα στον εγκέφαλο, και καταστρέφουν την μυελίνη.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να αναπτύξουν μία στρατηγική για να χειραγωγήσουν την λειτουργία της Calnexin.

Ο Dr. Luis B. Agellon, συγγραφέας της έρευνας, κατέληξε ότι, πιστεύουν ότι αυτά τα συναρπαστικά ευρήματα βεβαιώνουν ότι η Calnexin είναι ένα σημαντικός στόχος για την ανάπτυξη αγωγών για την Π.Σ.. Η πρόκληση τώρα είναι να βρουν το πως ακριβώς δουλεύει αυτή η πρωτεΐνη μέσα στα κύτταρα που δημιουργούν το φράγμα. Αν γνώριζαν ακριβώς το πως δουλεύει η Calnexin και πως δρα σε αυτή την διαδικασία, τότε θα μπορούσαν να βρουν και τρόπο ώστε να χειραγωγήσουν την λειτουργία της, και να προάγουν την αντοχή ενάντια στην ανάπτυξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Η έρευνα με τίτλο, “Calnexin is necessary for T cell transmigration into the central nervous system,” δημοσιεύθηκε στο journal JCI Insight.

Daniel Hjalmarsson

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com - High Levels of Protein Can Disrupt Blood-Brain Barrier in MS, Study Finds

 

Δείτε Επίσης

Μοιραστείτε το άρθρο