Νέα

Το εμβόλιο της γρίπης και η Πολλαπλή Σκλήρυνση

εμβόλιο και Πολλαπλή Σκλήρυνση

Η ερώτηση πολλών είναι αν κάποιος που έχει Πολλαπλή Σκλήρυνση θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης ή όχι.

Γίνεται θέμα συζήτησης σε όλες σχεδόν τις κοινότητες των ανθρώπων με σκλήρυνση κάθε χρόνο, συνήθως στις αρχές με τα μέσα του Φθινοπώρου.

Τα επιχειρήματα κατά του εμβολίου βασίζονται σε μισές αλήθειες, παρανοήσεις και παρερμηνείες.

Εδώ θα προσπαθήσουμε να σας παρουσιάσουμε τι πραγματικά ισχύει για το γνωστό εμβόλιο της γρίπης.

Κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - World Health Organization (WHO) συλλέγει από πάνω από 100 διαφορετικές τοποθεσίες, δείγματα των ιών της γρίπης που βρίσκονται σε κάθε περιοχή.

Τα δείγματα αυτά καταφθάνουν σε 5 συνεργαζόμενα ερευνητικά κέντρα της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του Centers for Disease Control (CDC - Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) στην Ατλάντα, και σε άλλα κέντρα στο Λονδίνο, την Μελβούρνη, το Τόκιο και το Πεκίνο.

Μετά από διεξοδική έρευνα και μία σειρά δοκιμών, λαμβάνεται η απόφαση σχετικά με ποια πρέπει να είναι το καλύτερο δυνατό εμβόλιο που θα προστατέψει τον κόσμο την επόμενη εποχή της γρίπης.

Την απόφαση αυτή την λαμβάνουν δύο φορές τον χρόνο, αφού η εποχή της γρίπης συμβαίνει σε διαφορετικές περιόδους στο νότιο και το βόρειο ημισφαίρειο.

Η δουλειά των εργαστηρίων δεν σταματά με την καταγραφή των γνωστών ιών και την αντιμετώπιση τους, αλλά συνεχώς εμφανίζονται καινούρια στελέχη της γρίπης. Τις αποφάσεις τους τις λαμβάνουν σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα που διαθέτουν.

Τα εμβόλια της γρίπης είναι συνήθως 50-60% αποτελεσματικά στην πρόληψη της γρίπης. Υπάρχουν 2 μεγάλοι παράγοντες που δεν επιτρέπουν στο παραπάνω νούμερο να είναι υψηλότερο.

Πρώτον, η υγεία του ανθρώπου που θα λάβει το εμβόλιο. Δεύτερον, η πιθανότητα ότι το στέλεχος του ιού που το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί να αντιμετωπίσει, είναι αυτός που βρίσκεται στην περιοχή.

Μερικοί από τους λόγους υπέρ του εμβολιασμού, αν μας έχει προταθεί από τον γιατρό μας, είναι οι εξής (τα παρακάτω περιλαμβάνονται στην λίστα του CDC):

  • Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να αποτρέψει από το να νοσήσουμε με την γρίπη
  • Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένου των παιδιών και των μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων.
  • Το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα σημαντικό εργαλείο πρόληψης για τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις
    • Ο εμβολιασμός έχει συσχετιστεί με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών επεισοδίων σε ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις, ειδικά σε αυτούς που είχαν κάποιο επεισόδιο μέσα στον προηγούμενο χρόνο
    • Το εμβόλιο της γρίπης έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με την ελάττωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο σε ανθρώπους με διαβήτη (79%) και σε αυτούς με χρόνια πνευμονική πάθηση (52%)
  • Το εμβόλιο της γρίπης αν δεν αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου, μπορεί να την κάνει πιο ήπια

Βασιζόμενοι σε όλα τα παραπάνω, θα αναρωτηθεί κανείς γιατί γίνεται αντικείμενο συζήτησης το εμβόλιο της γρίπης μεταξύ των ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Πρώτον, υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι τοξικά. Παρά την παντελή έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για κάτι τέτοιο, συνεχίζουν να τάσσονται ενάντια στα εμβόλια, με την πεποίθηση ότι προστατεύουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Στην συνέχεια υπάρχει η παρανόηση ότι λαμβάνουμε τον ιό μέσα από το εμβόλιο. Κάτι που είναι λάθος. Το εμβόλιο είναι ένας συνδυασμός από νεκρά κύτταρα του ιού και δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει κανείς την γρίπη ή κάτι που να θυμίζει την νόσο.

Βέβαια υπάρχει η μορφή του ρινικού εκνεφώματος που περιέχει ενεργή μορφή του ιού (εξασθενημένη), το οποίο θα πρέπει να αποφύγουν οι άνθρωποι με Π.Σ..

Μία επόμενη ερώτηση που μπορεί να κάνει κανείς είναι “γιατί κάνω το εμβόλιο; είχα πάθει ποτέ πραγματικά γρίπη;”

Πολλές φορές έχουμε την αίσθηση ότι εμφανίσαμε την γρίπη, αλλά ήταν κάποιος άλλος ιός με λιγότερα/ηπιότερα συμπτώματα που μας ταλαιπώρησε.

Εμείς που έχουμε Πολλαπλή Σκλήρυνση συνήθως έχουμε και μεγάλη ευαισθησία στις εναλλαγές θερμοκρασίας. Και είναι γνωστό στους περισσότερους μας ότι μία μικρή αλλαγή στην θερμοκρασία μας (πυρετός) μπορεί να μας επανεμφανίσει πολλά συμπτώματα της σκλήρυνσης που κοιμούνται. Να μην μπορούμε να περπατήσουμε σωστά, να μην μπορούμε να σκεφτούμε σωστά, να μην βλέπουμε καλά. Βάση αυτού, το να περάσει κάποιος από μας την γρίπη σημαίνει ότι θα περάσει πολλές δυσάρεστες ώρες με το να τον βασανίζει ο πυρετός, και όλα όσα εμφανιστούν μαζί με αυτόν.

Το ανοσοποιητικό μας βρίσκεται σε μία συνεχή μάχη. Επιτρέποντας να μπει στον οργανισμό μας και ο ιός της γρίπης, ανοίγουμε τις πόρτες και για την εμφάνιση κάποιας νέας υποτροπής.

Σίγουρα το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, και μετά να κάνετε οποιαδήποτε κίνηση. Πολλοί είναι επιφυλακτικοί για το εμβόλιο επειδή λαμβάνουν κάποια αγωγή για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, που επηρεάζει το ανοσοποιητικό. Στις λίγες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά, δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα.

Ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητο να κάνετε το εμβόλιο (ίσως δεν έχετε την πάθηση, αλλά διαβάζετε το άρθρο και φτάσατε μέχρι εδώ) θα ήταν καλό να εμβολιαστείτε. Έτσι προστατεύετε τους γύρω σας, παιδιά, ηλικιωμένους, κάποιο κοντινό πρόσωπο με σκλήρυνση ή ανάλογη πάθηση. Όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε, τόσο περισσότερο προστατεύουμε τους γύρω μας (αυτό ονομάζεται ανοσία αγέλης – herd immunity).

Τέλος, ο εμβολιασμός γίνεται συνήθως κάθε Φθινόπωρο, κατά κύριο λόγο πριν την έναρξη της εποχής της γρίπης, περίπου τον Νοέμβριο. Αλλά ακόμα και αν δεν το κάνετε την συγκεκριμένη περίοδο, μπορείτε να το κάνετε και αργότερα.

Και εδώ θα δείτε ένα βίντεο που εξηγεί αρκετά από τα παραπάνω:

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης: