Το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της πάθησης και να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αγωγών

Το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της πάθησης και να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αγωγών

Παρά τις παραινέσεις του National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) του Ηνωμένου Βασιλείου προς τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ανθρώπους για την σύνδεση του καπνίσματος με την Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά την διάγνωση τους, πολλοί από αυτούς έχουν πλήρη άγνοια.

Το παραπάνω είναι αποτέλεσμα μίας πρόσφατης έρευνας που κατέληξε ότι το 89% των ανθρώπων με Π.Σ. δεν γνώριζαν καθόλου για τους κινδύνους που επιφυλάσσει το κάπνισμα για κάποιον με Π.Σ..

“Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να γίνει επώδυνη και απρόβλεπτη και συχνά η διαχείριση της δημιουργεί άγχος. Μερικοί άνθρωποι με Π.Σ. πιστεύουν ότι το κάπνισμα τους βοηθά να διαχειριστούν το άγχος και οι γιατροί μπορεί να διστάσουν να αφαιρέσουν αυτόν τον σύμμαχο από κάποιον που έχει μόλις διαγνωσθεί. Σε μερικούς ανθρώπους όμως, το να γνωρίζουν ότι το να συνεχίσουν να καπνίζουν μπορεί να επηρεάσει την πάθηση και την εξέλιξη της, θα δημιουργούσε τεράστια διαφορά”, ανέφερε ο Waqar Rashid, νευρολόγος (consultant neurologist) του St George’s Hospital στο Λονδίνο, σε ένα δελτίο τύπου.

Οι ειδικοί διαδραματίζουν ένα βασικότατο και σημαντικότατο ρόλο σε αυτή την κατάσταση. Συζητώντας το θέμα με τους ασθενείς τους, όσο το δυνατόν συντομότερα και φυσικά σε κατάλληλη στιγμή, και διατηρώντας τις συζητήσεις επί του θέματος στις επισκέψεις ρουτίνας, θα βοηθούσαν ιδιαίτερα.

Παρατηρώντας τα δεδομένα οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει το πλήθος και το μέγεθος των εγκεφαλικών εστιών που εμφανίζονται στις μαγνητικές απεικονίσεις (MRI), οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της πάθησης.

Επίσης, βρέθηκε ότι το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αγωγών.

Η ανεξάρτητη έρευνα διεξήχθει λίγο πριν την έναρξη της καμπάνιας κατά του τσιγάρου, ονόματι Stoptober, στην Βρετανία. Μπορείτε να δείτε περισσότερα σχετικά με την έρευνα του MS Society εδώ.

unsplash-logoSunrise

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com - Smoking May Speed Up MS Progression, Lower Treatment Effectiveness, Study Reports

 

Δείτε Επίσης

Μοιραστείτε το άρθρο