Νέα

Το Sativex μπορεί να βελτιώσει την οδηγική ικανότητα

Το Sativex μπορεί να βελτιώσει την οδηγική ικανότητα

Το Sativex είναι ένα καναβοειδές φάρμακο κατά της σπαστικότητας το οποίο διατίθεται ως σπρέι. Σύμφωνα με ερευνητές, η εν λόγω αγωγή βελτιώνει την οδηγική ικανότητα των ανθρώπων με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η οδήγηση είναι μία πολύ σημαντική ικανότητα, ειδικά για τους ανθρώπους με Π.Σ. διότι τους βοηθά να διατηρήσουν τις διάφορες δραστηριότητες που κατέχουν στην καθημερινότητα τους. Σίγουρα, τους επιτρέπει να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, να παραμείνουν ενεργοί στις κοινωνικές τους υποχρεώσεις/δράσεις και τους επιτρέπει να μεταφερθούν στην δουλειά τους, στον γιατρό τους ή σε κάποιο νοσοκομείο.

Η πάθηση της Π.Σ. όμως σχετίζεται στενά με σωματικές, αισθητικές και γνωστικές αναπηρίες, όπως είναι η σπαστικότητα, η μείωση την ικανότητας της όρασης ή της ακοής. Τέτοια συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή αυτών των ανθρώπων.

Μας είναι γνωστό επίσης ότι κάποιες από τις αγωγές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα οδήγησης. Οι ανοσοτροποποιητικές αγωγές, τα κορτικοστεροειδή, και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την διαχείριση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος, ο πόνος και η μυική σπαστικότητα, επηρεάζουν τις επιδόσεις στην οδήγηση των ανθρώπων με Π.Σ., αφού προκαλούν διάσπαση προσοχής, μείωση του συντονισμού των κινήσεων και του χρόνου απόκρισης - αντανακλαστικών.

Σε αυτή την μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το πως επιδρά και επηρεάζει το Sativex τις επιδόσεις στην οδήγηση των ανθρώπων με Π.Σ.. Το φάρμακο αυτό συνδυάζει δύο από τους πιο συνηθισμένους τύπους των κανναβοειδών (tetrahydrocannabinol - THC και cannabidiol - CBD)

Το Sativex έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες χώρες ωχ μία αγωγή δεύτερης γραμμής για τους ανθρώπους με μέτρια ή οξεία σπαστικότητα λόγω της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η οποία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί από τα φάρμακα της πρώτης γραμμής για την σπαστικότητα (όπως είναι το Lioseral).

Οι ερευνητές συμβουλεύθηκαν δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα από τον Ιανουάριο του 2000 μέχρι τον Ιούνιο του 2017, που σχετίζονταν με το συγκεκριμένο θέμα.

Η ανάλυση τους αποκάλυψε ότι η χρήση του Sativex δεν αύξησε τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που παρακολούθησαν, έδειξαν μία βελτίωση στην ικανότητα οδήγησης αφού ξεκίνησαν να λαμβάνουν το φάρμακο.

Αυτές οι βελτιώσεις μπορεί να σχετίζονται με την μείωση της σπαστικότητας και/ή με την βελτίωση των διανοητικών λειτουργιών, σαν αποτέλεσμα την λήψης κανναβοειδών, όπως πρότειναν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε ότι τα επίπεδα της THC στο αίμα των ασθενών που λάμβαναν Sativex ήταν πολύ χαμηλότερα απ’ ότι με την λήψη φυτικής κάνναβης. Για κάθε 100 μικρόλιτρα του σπρέι, περιέχονται 2.7 μικρογραμμάρια THC και 2.5 μίκρογραμμάρια CBD.

Παρά τις χαμηλές ποσότητες των ουσιών, τα επίπεδα τους ίσως είναι μεγαλύτερα από τα επιτρεπτά όρια που έχουν τεθεί σε κάποιες χώρες.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο journal Brain and Behavior, με τίτλο  “The influence of THC:CBD oromucosal spray on driving ability in patients with multiple sclerosis-related spasticity.

Xan Griffin

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com - Sativex Can Improve Driving Ability of MS Patients, Study Says

Δείτε Επίσης

Μοιραστείτε το άρθρο