Τι είναι η υποτροπή;

Όταν εμφανίζονται νέα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης ή παλαιότερα συμπτώματα χειροτερεύουν ξαφνικά, σε κάποιον που έχει διαγνωστεί με την πάθηση, τότε αυτό ονομάζεται υποτροπή. Για να θεωρηθεί ως υποτροπή, αυτά τα νέα συμπτώματα ή η χειροτέρευση των παλαιότερων πρέπει να επιμείνουν για τουλάχιστον 24 ώρες και θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 30 μέρες από την τελευταία υποτροπή. Μπορεί επίσης να το ακούσετε ως ώση.

Οι υποτροπές και τα συμπτώματα της Π.Σ. διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και συνήθως με διαφορετική σοβαρότητα. Μπορεί να είναι πολύ ήπια και να έχουν ελάχιστο αντίκτυπο σε λειτουργικές ικανότητες ή να είναι πολύ σοβαρά και να σταθούν εμπόδιο για να εκτελέσει απλά πράγματα στο σπίτι ή στην δουλειά. Οι υποτροπές και τα συμπτώματα που κάποιος αντιμετωπίζει μπορεί να αλλάξουν και να έχουν διακυμάνσεις με την πάροδο του καιρού.

Κατά την διάρκεια μιας υποτροπής, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, που σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορούν απλά μέσα στο αίμα (εκτός και αν υπάρχει κάποια μόλυνση, και αναλαμβάνουν δράση) δημιουργούν ρήξη στο φράγμα αίματος-εγκεφάλου και περνούν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (Τ λεμφοκύτταρα, Β λεμφοκύτταρα, αντισώματα, κυτοκίνες, χημειοκίνες) δημιουργούν μια φλεγμονή που καταστρέφει την μυελίνη, το προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων, αφήνοντας εκτεθειμένες τις νευρικές ίνες. Η απομυελίνωση είναι η παραπάνω διαδικασία.

Μετά την διαδικασία της απομυελίνωσης, μια νευρική ίνα είναι εκτεθειμένη και μπορεί να δεχθεί βλάβη από την φλεγμονή. Τα αστροκύτταρα (ένα είδος κυττάρων του νευρικού συστήματος) βοηθούν στο να δημιουργηθεί ουλώδης ιστός (σκλήρυνση) σε αυτά τα σημεία. Βέβαια, υπάρχει πιθανότητα να γίνει ολική καταστροφή της νευρικής ίνας από την φλεγμονή.

Η μυελίνη λειτουργεί σαν μόνωση γύρω από τις νευρικές ίνες, όπως το πλαστικό κάλυμμα στα ηλεκτρικά καλώδια, και επιτρέπει την ομαλή μετάδοση των νευρικών παλμών μέσα στις ίνες. Με την απομυελίνωση, αυτοί οι παλμοί επιβραδύνονται ή διακόπτονται. Αυτό οδηγεί σε απώλεια της ομαλής επικοινωνίας μεταξύ του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και του υπόλοιπου σώματος, που έχει σαν αποτέλεσμα τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

A medical stethoscope.