Η κατανάλωση ψαριών ίσως είναι το κλειδί για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Η κατανάλωση ψαριών ίσως είναι το κλειδί για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Μια προκαταρκτική μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών μία φορά την εβδομάδα, ή μία με τρεις φορές τον μήνα μαζί με την λήψη συμπληρώματος ιχθυέλαιου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η γαρίδα, μπορεί να έχουν κάποια σχέση με την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της πάθησης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την συχνότητα κατανάλωσης ψαριών σε 1.153 ανθρώπους (με μέση ηλικία τα 36 χρόνια) από διάφορα υπόβαθρα. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με Πολλαπλή Σκλήρυνση ή κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (clinically isolated syndrome).

Όπως ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου η Annette Langer-Gould, γιατρός και διδάκτωρ του Kaiser Permanente Southern California και μέλος του American Academy of Neurology, η κατανάλωση ψαριών που περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα έχει δειχθεί ότι έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία, και έτσι θέλησαν να ανακαλύψουν εάν αυτός ο απλός τρόπος αλλαγής του τρόπου ζωής, δηλαδή η συχνή κατανάλωση ψαριών και η λήψη συμπληρώματος ιχθυέλαιου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Π.Σ..

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες σύμφωνα με την κατανάλωση ψαριών τους, υψηλή ή χαμηλή.

Αυτοί που άνηκαν στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης, είτε είχαν στην διατροφή τους μία μερίδα ψαριού την εβδομάδα, είτε μία έως τρεις μερίδες τον μήνα μαζί με καθημερινή λήψη συμπληρώματος ιχθυέλαιου.

Η ομάδα χαμηλής κατανάλωσης κατανάλωνε λιγότερο από μία μερίδα ψαριών τον μήνα και δεν λάμβανε κάποιο αντίστοιχο συμπλήρωμα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 45% της πρώτης ομάδας μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης Π.Σ. ή κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο, σε σύγκριση με την δεύτερη. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν 180 άνθρωποι με Π.Σ. Και 251 υγειείς.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να ρυθμίσουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων πιο εύκολα από τους άλλους. Ελέγχοντας 13 μεταλλάξεις των γονιδίων που ρυθμίζουν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων, βρήκαν ότι 2 από αυτές συσχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης Π.Σ., ακόμα και μετά την υψηλή κατανάλωση ψαριών.

Τα αποτελέσματα αυτά προτείνουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κάποιο γενετικό πλεονέκτημα στο πως το σώμα τους ρυθμίζει τα επίπεδα των λιπαρών οξέων.

Η ερευνητές τόνισαν ότι υπάρχει η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης των Ω-3 λιπαρών οξέων και του μειωμένου κινδύνου, αλλά δεν είναι σχέση αίτιου και αιτιατού. Στο μέλλον οι ερευνητές θέλουν να αξιολογήσουν το πως τα Ω-3 επηρεάζουν τον μεταβολισμό, την φλεγμονώδη αντίδραση, και την λειτουργία των νεύρων, για να επιβεβαιώσουν την συσχέτιση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο American Academy of Neurology’s 70th Annual Meeting στο Los Angeles που θα διεξαχθεί στις 21-27 Απριλίου.

Μία παρόμοια πιλοτική έρευνα ελέγχει αν η Μεσογειακή δίαιτα (ΛΙΝΚ) μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με Π.Σ.. Τα ψάρια και άλλα είδη θαλασσινών είναι γνωστό ότι είναι σημαντικό μέρος της διατροφής αυτής.

Caroline Attwood

Πηγή

multiplesclerosisnewstoday.com - High Fish Consumption May Be Key to Lowering Risk of Developing MS

Δείτε Επίσης

Μοιραστείτε το άρθρο