Ιστορίες

Πως σταμάτησα το κάπνισμα

smoking

Με αφορμή το άρθρο για τις συνέπειες του καπνίσματος σε ασθενείς με ΣΚΠ www.capital.gr λέω να μοιραστώ μαζί σας, πώς σταμάτησα αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Γυρνώντας πίσω το χρόνο, θα έλεγα ότι ξεκίνησα να καπνίζω γύρω στα 18-19 χρονών συστηματικά. Είχα φτάσει να καπνίζω τουλάχιστον 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα, για τουλάχιστον 20 χρόνια. Όσοι καπνίζουμε ξέρουμε και τις συνέπειες στην υγεία μας, το κόστος στη τσέπη μας, την ενόχληση που προσφέρουμε αφειδώς στους γύρω μας κτλ. Κάποια στιγμή μπήκε και στη ζωή μου, αργά σχετικά και η ΣΚΠ. Από τότε που έγινε η διάγνωση, ο νευρολόγος μου στην Ολλανδία μου επισήμανε την συσχέτιση καπνίσματος και ΣΚΠ, σύμφωνα με τις μελέτες και πρέπει κάτι να κάνω.

Το καλοκαίρι του 2016, διάβασα σε κάποιο ενημερωτικό site για την ΣΚΠ, την συσχέτιση με την επιδείνωση της ΣΚΠ σε ασθενείς που καπνίζουν. Το γύρναγα αρκετό καιρό στο μυαλό μου, ότι κάτι πρέπει να κάνω, οπότε γυρνώντας από τις διακοπές μου στην Ελλάδα, πίσω στην Ολλανδία που έμενα τότε, είπα θα το κάνω, θα κόψω το ρημάδι το τσιγάρο.

Στην Ολλανδία η πρώτη γραμμή στην παροχή υγείας, είναι ο οικογενειακός γιατρός, σε αυτόν πας για ό,τι θέμα υγείας αντιμετωπίζεις και αυτός θα σε στείλει σε ειδικό γιατρό αν υπάρχει ανάγκη. Έτσι έκλεισα ραντεβού και πήγα για να δω πώς μπορώ να κόψω το κάπνισμα. Είχα ακούσει οτι υπάρχουν χάπια, επιθέματα νικοτίνης, τσίχλες που σε βοηθούν στη διακοπή του καπνίσματος. Είδα μια εξειδικευμένη νοσηλεύτρια με σχετική εκπαίδευση στο θέμα και καταλήξαμε ότι πρέπει να πάρω φαρμακευτική αγωγή μιας και είχα εθισμό μακροχρόνιο στο τσιγάρο. Μου συνέστησαν ένα κέντρο διακοπής καπνίσματος, με τηλεφωνικές συνεδρίες στα αγγλικά και καλή αρχή στη προσπάθεια.

Τώρα όπως μου εξήγησαν, υπάρχουν 3 διαφορετικά χάπια, ανάλογα με τον εθισμό στο κάπνισμα. Επίσης σε μη συστηματικούς και μακροχρόνιους καπνιστές τα έμπλαστρα και οι τσίχλες νικοτίνης μπορεί να δουλέψουν. Έγινε η παραγγελία στα χάπια και μόλις έφτασαν ξεκινήσαμε. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα λήψης των χαπιών και μεταξύ 8ης και 11ης ημέρας πρέπει να σταματήσεις το κάπνισμα. Η ψυχολόγος από το κέντρο, τηλεφωνικά με καθοδηγούσε και μου έδινε κουράγιο στην προσπάθεια. Στην 8η ημέρα που έπαιρνα τα χάπια, έκοψα και το κάπνισμα, πέταξα τα τσιγάρα και τέλος. Το ημερολόγιο έδειχνε 8 Αυγούστου 2016.

Τώρα μερικά νούμερα για τα Ολλανδικά δεδομένα, μιας και στην Ελλάδα πώς μπορεί να γίνει δεν γνωρίζω. Τα χάπια είναι ακριβά κόστισαν γύρω στα 250 ευρώ για τους 3 μήνες που πρέπει να τα παίρνεις, αλλά τα κάλυψε 100% η ασφάλειά μου. Επίσης η ψυχολογική υποστήριξη 300 ευρώ, που επίσης πληρώθηκαν από την ασφάλεια υγείας. Στην Ελλάδα τώρα νομίζω υπάρχουν ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία. Οπότε λογικά θα κάνουν μια ανάλογη διαδικασία για τους καπνιστές.

Τώρα αν πρέπει να δώσω μια συμβουλή, θα έλεγα κανένα χάπι και κανένα φάρμακο δεν θα σε κάνει να κόψεις το κάπνισμα, αν εσύ δεν πεις και αποφασίσεις και δεχτείς μέσα σου οτι τώρα σταματάω να καπνίζω. Τα φάρμακα βοηθάνε αλλά το βασικότερο είναι η απόφαση να το σταματήσεις το τσιγάρο.

Τι κέρδισα εδώ και ένα χρόνο? Σταμάτησα να βρωμάω ολόκληρος, τα ρούχα μου, το σπίτι μου, το αυτοκίνητό μου, η αναπνοή μου. Απόκτησα ξανά γεύση και όσφρηση, περιορίστηκαν πολύ τα προβλήματα που είχα με αναπνευστικές αλλεργίες. Σταμάτησα να ξοδεύω τόσα χρήματα σε τσιγάρα, έγινα λίγο μίζερος βέβαια ειδικά στην Ελλάδα που κανένας δεν σέβεται τους μη καπνιστές.

Τώρα αφού το έκοψα εγώ μετά από τόσα πολλά χρόνια καπνίσματος, νομίζω ότι είναι εφικτό για τον καθένα. Πάρτε το απόφαση καταρχήν και δείτε αυτά τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, αξίζει για μια καλύτερη ζωή να φύγει το κάπνισμα από τη ζωή μας.

Jacques Perreault

Μοιραστείτε το άρθρο

Δείτε Επίσης